Ugrás a tartalomra

A felvilágosultság, az írásbeliség és az oktatás központja

A Matica srpska Könyvtárának díszülését tartották meg pénteken

A Matica srpska Könyvtára Pesten jött létre, a nyilvánosság előtt 1838. augusztus 14-én nyitotta meg kapuit, majd 1864-ben költözött Újvidékre. Ez alkalomból pénteken díszülést tartottak az intézményben.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Igor Mirović tartományi kormányfő, valamint Dragana Miloševićtartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkár.

Igor Mirović kiemelte: a Matica srpska Könyvtára azon kiemelt jelentőségű intézmények közé tartozik, amelyek nélkül az identitás megőrzése szinte elképzelhetetlen lenne. Közel két évszázada képezi a felvilágosultság, az írásbeliség és az oktatás központját. 

– Ez számos generáció érdeme, amelyeknek tagjai abban az időben tevékenykedtek, igyekeztek megőrizni és fejleszteni a felvilágosultság és oktatás értékeit. Ez kiváltság és hatalmas felelősség mindazok számára, akik továbbviszik és ápolják azt az örökségét, amelyet itt őriznek.

A tartományi kormány támogatása ebben az értelemben nem marad el. Az ilyen jelentőségű intézmények mellett egységesen, összetartóan, odaadóan kell kiállnunk. Mindezt azzal a céllal, hogy a ránk hagyott felbecsülhetetlen értéket ilyen formában megőrizzük a jövő nemzedékeinek is – mondta Igor Mirović.

Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter hangsúlyozta, hogy a könyv a mai ember számára lelki, etikai és esztétikai menedéket jelent. A minisztérium megtesz minden tőle telhetőt, hogy előmozdítsa és ápolja az olvasás kultúráját az országban.

Selimir Radulović, a Matica srpska Könyvtárának igazgatója elmondta, hogy ez a nap az intézmény és a kultúra ünnepe is egyben. 

Svetislav Božićnak kiemelkedő könyvtárosi és bibliográfiai tevékenységéért a díszülésen adták át a Matica srpska Könyvtárának Arany Könyv elnevezésű elismerését.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír