Ugrás a tartalomra

Felújították a pacséri Moša Pijade Általános Iskolát

Az intézmény új nyílászárókat, felújított tetőszerkezetet, szigetelést, és frissen meszelt falakat kapott a 49. születésnapjára.

A felújítás költségeit a tartományi oktatás titkárság biztosította, emellett hozzájárult még a topolyai önkormányzat is.

Új nyílászárók, felújított tetőtér, amelyet az épület falaival együtt szigeteltek. Kicserélt ereszcsatornák, tisztára meszelt falak és homlokzat várta a pacséri diákokat szeptemberben a tanév kezdetén. „Nekem eleve nagyon tetszett annak idején is, amikor elkezdtem az elsőt. Most még szebb lett, mert kifestették, megszépítették. Még dolgoznak rajta egy rövid ideig” - meséli Sebők Fanni. Kazinczy Nimród is csatlakozik társához: „Amikor jövünk a színe is más, szóval szívesebben nézünk rá. Bent az iskolában, a tanteremben már sokkal melegebb van.”

Az intézmény az energiagazdálkodást kívánta korszerűsíteni az épület felújításával. Ennek köszönhetően a 144 diák idén melegebb tantermekben tanulhat majd. „A felújítások két nagy fázisban történtek. A tavalyi év folyamán a tartományi titkárság támogatásával 3 millió 900 ezer dinár értékben kicseréltük az ablakok egy részét. Az idén folytatódtak ezek a munkálatok. A titkárságtól további 5,5 millió dinárt, a topolyai községtől pedig 1 millió 100 ezer dinárt kaptunk a felújításokra” - részletezte Méhészkei Kiss Gizella, a pacséri iskola igazgatója.

A tartományi kormány minden évben jelentős összeget lát elő az iskolák épületeinek felújítására, mondta el Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A falusi iskolák is fontosak, nemcsak a városiak. Igyekszünk lépésről-lépésre, sokszor fázisokban eleget tenni a szükségleteknek. Pacséron a Moša Pijade Általános Iskolában is ennek lehetünk tanúi ezen a szép iskolanapon. Először a nyílászárók cserélődtek, most már a szigetelés a homlokzat is felújult és valóban egy teljesen megújult új iskolába járhatnak a diákok.”

Az illetékes titkár emlékeztetett, hogy szeptember 25-től a tartományban működő oktatási intézmények ismét pályázhatnak az iskolák felújítására a tartományi oktatási titkárságnál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír