Ugrás a tartalomra

Feltételes időpont?

Varga László: A háttérben egy láthatatlan tevékenység zajlik, amely az integrációs folyamat folytatásához vezethet

A Večernje novosti belgrádi napilap értesülései szerint megtörténhet, hogy ha Szerbia december elejéig ismét megkezdi a tárgyalásokat Prishtinával, és gyors, látható eredményeket mutat fel, akkor a decemberi ülésén az Európai Tanács feltételesen kitűzi az ország számára a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. A Novosti diplomáciai körökre hivatkozva arról tudósított, hogy a csatlakozási tárgyalások feltételes dátumáról a hírt Hillary Clinton, az USA külügyminisztere és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közlik majd jövő heti látogatásuk alkalmával a szerb államvezetőséggel.

– A feltételes dátum azt jelentené, hogy ha Szerbia teljesíti a kulcsfontosságú feltételeket, akkor azonnal elkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Clinton és Ashton Koszovó tekintetében biztosan nem tolmácsolnak új feltételeket a szerb államvezetőségnek, csak ismét nyomatékosítani fogják az elvárásokat, vagyis: az adminisztratív határvonal integrált ellenőrzéséről szóló megállapodás alkalmazását, a párhuzamos szerb intézményrendszer felszámolását, a telekommunikációs és energetikai kérdések megoldását, valamint a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd folytatását, illetve annak politikai szintre való emelését. Clinton és Ashton emellett egy pontos listával érkeznek Belgrádba, amelyből kiderül, hogy mikor és mely témák napirendre vételével kell Belgrádnak és Prishtinának folytatnia a tárgyalásokat.

A szerb államvezetőségnek pedig be kell majd mutatnia a tárgyalások lebonyolítására kidolgozott platformot. Ha Clintonnak és Ashtonnak kifogása lesz a platformmal kapcsolatban, akkor a szerb államvezetőséggel közösen módosítják azt, tiszteletben tartva a Szerbia által megrajzolt „piros vonalat” – olvasható a Novostiban.

A feltételes csatlakozási időponttal kapcsolatban Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, a képviselőház Európai Integrációs Bizottsága elnökének helyettese lapunknak nyilatkozva közölte: elméleti esély mindenre van. Ugyanakkor a Novostiban olvasható dolgok esélyét latolgatva érdemes lenne definiálni, hogy mit is jelent a feltételesen kitűzött tárgyalási dátum – magyarázta Varga, majd hozzáfűzte: nehezen érthető és többféleképpen magyarázható megfogalmazásról van szó.

– Le kell szögezni, hogy a Szerbiáról készített aktuális országjelentésében az Európai Bizottság feltételes csatlakozási tárgyalási dátum kitűzését javasolta, vagyis felsorolta azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén Szerbia tekintetében kitűzhetik a csatlakozási tárgyalások időpontját. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk a dolgokat, akkor már most papíron szerepelnek azok a feltételek, amelyek teljesítésének esetén elindulhatnak a csatlakozási tárgyalások. Véleményem szerint semmi új nem történt a két- vagy egy héttel ezelőtt aktuális dolgokhoz képest. Ha valaki arra gondol, hogy decemberben az EU állam- és kormányfői majd úgy döntenek, hogy ha Szerbia egy-két dolgot teljesít, akkor januártól vagy februártól elindulhatnak a csatlakozási tárgyalások, akkor annak nem sok a realitása. Meglátásom szerint csupán média-hangulatkeltésről van szó. Olyan látszatkeltés folyik, amelynek igazából semmilyen jelentősége nincsen. Most ugyanannyira világos, hogy milyen feltételek teljesítésének esetén kezdhetjük meg a csatlakozási tárgyalásokat, mint hetekkel ezelőtt. Emlékezzünk: az Európai Tanács tavaly decemberi ülése előtt hasonló sajtóhírek láttak napvilágot, vagyis hogy Szerbia valamiféle feltételes tagjelölti státust nyerhet el – részletezte Varga.

A VMSZ képviselője szerint sokkal fontosabb Clinton és Ashton jövő heti, rendkívül jelentős látogatására összpontosítani. A szóban forgó két, ugyanarra a napra eső látogatás fogja hosszabb távon meghatározni a történéseket – hangsúlyozta Varga.

– Jó lenne, ha a látogatás során a szerb köztársasági elnök és miniszterelnök szájából utóbbi időben elhangzó megkérdőjelezhető kijelentésekről kiderülne, hogy azok egyedül a belföldi közvéleménynek szóltak – tette hozzá.

– Remélhetőleg kiderül, hogy a vitatható sajtónyilatkozatok ellenére a háttérben folyt egy olyan egyeztetés, amely elvezethetne az integrációs kérdés holtpontról való kimozdításához. Elképzelhetőnek tartom, hogy a jövő heti látogatás ilyen eredményhez fog vezetni. Ezt erősíti a tény is, hogy a szerb miniszterelnök a közelmúltban kezet fogott a koszovói miniszterelnökkel. A háttérben zajlik egy egyelőre láthatatlan tevékenység, amely nem az integrációs folyamat leállásához, hanem folytatásához vezethet – összegezte Varga.

 

Szerző (Forrás)
Pesevszki Evelyn , Magyar Szó
Többi hír