Ugrás a tartalomra

„Ez nem az ellentétek időszaka”

A VMSZ segíteni kíván abban, hogy az EP választások tekintetében minél több érvényes szavazat érjen célba

Hétfőn, április 8-án kezdődik hivatalosan a május 26-ára kiírt magyarországi európai parlamenti választások vajdasági kampánya, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében bonyolítanak le, erősítette meg ma Pásztor István pártelnök.

A kampányhoz kapcsolódóan ma elkezdett működni a www.mindannyian.rs honlap is, amelyen az érdeklődők a majdani és már megtartott rendezvényekről, továbbá a Fidesz–KDNP fémjelezte választási lista jelöltjeiről és programjáról, valamint a választással és a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókról tájékozódhatnak.

Az Európai Unió ajánlását foganatosítva a Magyar Országgyűlés módosította a választási törvényt, lehetőséget teremtve arra, hogy azok a kettős állampolgárok is részt vehessenek az európai parlamenti választáson, akik az uniós tagállamok területén nem rendelkeznek lakhellyel, emlékeztetett mai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a szavazati jog kiteljesedésének előfeltétele a regisztráció a Nemzeti Választási Iroda hatáskörébe tartozó rendszerben. Pásztor István értesülései szerint eddig több mint 50 ezer kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági regisztrált és mint kiemelte, ez arra kötelez, hogy az embereknek segítséget nyújtsanak abban, hogy élni tudjanak szavazati jogukkal és érvényes szavazatot adjanak le.
Az utóbbi évtizedek európai parlamenti választásaihoz viszonyítva a soron következő a legfontosabb, hiszen az EU és a kontinens az átalakulás folyamatába került és számos, megválaszolandó politikai kérdés merült fel, fejtette ki Pásztor István, kiemelvén: „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Parlamentben erőteljes és tekintélyes magyar érdekképviselet alakuljon ki, amelynek gerincét, továbbá a túlnyomó erejét a nemzetileg elkötelezett politikai erők képviseljék. A választások számunkra másik szempontból is fontosak, hiszen szerbiai állampolgárként érdekünk, hogy az EP választásokat követően olyan Európai Bizottság alakuljon, amely az eddigiekhez képest határozottabban viszonyul a bővítéspolitikához. Abban biztos vagyok, hogy Magyarország, az elmúlt évekhez hasonlóan, a választásokat követően is Szerbia csatlakozásának a legnagyobb támogatója lesz.” A VMSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz–KDNP listáján befutó helyen a vajdasági Deli Andor európai parlamenti képviselő is jelölt.

A most kezdődő kampány alapvető célja a mozgósítás, eljutva mindenkihez, akihez csak lehet, emelte ki Pásztor István, mondván, hogy tudatosítani szeretnék az emberekkel a választójog gyakorlati megvalósításának a fontosságát.

– Az sem titok, hogy arra fogjuk buzdítani az embereket, hogy amikor szavazatukat leadják, akkor a Fidesz–KDNP fémjelezte lista előtti körbe tegyék az ikszet. A kampányban azt is megindokoljuk, hogy miért ez a meggyőződésünk – fogalmazott Pásztor István.

Mint az a folytatásban kiderült, a kampányt az elmúlt évek választási kampányainak a szellemiségében szervezik meg, lakossági fórumokat, továbbá közösségi találkozókat, valamint tematikus előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, politikusok, szakértők, közéleti szereplők, valamint intézményvezetők részvételével. A kampány május 23-áig tart, ám a katolikus és a pravoszláv húsvét ideje alatt, valamint a május 1-jei ünnepnapok időszakában nem szerveznek kampányrendezvényt.

A rendezvények középpontjában három téma fog szerepelni, továbbá témaként három altéma. Az első téma az Európa és a nemzetek elnevezésű, ennek altémái pedig a következők: A multikulturalizmus csődje – miért fontos az erős nemzet?; Kárpát-medence – metszéspont, vagy találkozási hely?; Magyar, nemzet, politika – Száz év magány után. Család, kisebbség és identitás – ez a második központi témája a kampánynak, altémái pedig az alábbiak: Család, bizalom és biztonság – miért akarják szétzúzni?; A kisebbség fogalma – őshonosok küzdelme Európában; Történelemtanítás kontra történelem tagadás. A harmadik témakör a gazdasághoz kapcsolódik, Gazdaság a számok és a tapasztalatok tükrében címmel, az ennek keretében körbejárandó altémák pedig a következők: Itthon teremtőben – Otthonteremtőben; Mit kínál a magyar nemzet?; Gazdaságfejlesztés, mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége.

– A szavazás a korábbiakban tapasztalt módon, levélszavazás formájában bonyolódik le. A jelenlegi értesülések szerint a levélszavazatok május 10. körül érkeznek, vagyis igencsak rövid idő marad a levélszavazatok eljuttatására a Főkonzulátusra, illetve a Nemzeti Választási Irodához. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Szerbiai Postavállalatban huzamosabb ideje fennálló nehézségek ne nehezítsék meg a folyamatot. Aktivistáink részvételével ezúttal is segíteni tervezünk a polgároknak abban, hogy érvényes szavazatot adjanak le és szavazatuk idejében érkezzen meg. Az természetesen mindenkinek a magánügye, hogy kire szavaz – taglalta Pásztor István.

A VMSZ elnöke a folytatásban arra kért mindenkit, hogy a választásokat megelőző időszakban tegye félre a meglévő nézetkülönbségeket, amelyek szerinte egyébként velejárói minden egyes közösségnek. Vannak azonban olyan időszakok, amikor meg kell próbálni közösen túllépni a közösséget megosztó ellentéteken, vagy legalább addig félretenni azokat, amíg el nem múlik a más magatartást megkívánó időszak, nyomatékosította Pásztor István, majd arra kért mindenkit, „akinek fontos a nemzet ügye, hogy csatlakozzon”. Péntek óta működik a választásokkal és a kampánnyal kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató honlap – www.mindannyian.rs –, valamint az ahhoz tartozó Facebook-profil. Pásztor István ezekhez kapcsolódóan arra kér mindenkit, hogy minél tömegesebben csatlakozzanak, ugyanis a honlapnak lesz egy ezt lehetővé tevő eleme.

A továbbiakban az is kiderült, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz elnöke a közeljövőben megtartandó együttes szerb–magyar kormányülést követően feltehetően részt vesz kampányrendezvénynek minősülő rendezvényen, ehhez kapcsolódó részletekre azonban Pásztor István egyelőre nem tért ki.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét