Ugrás a tartalomra

Exportcikk lehet a bélyeg és a minikönyv

A Magyar Szóba látogatott Zhang Wanxue kínai nagykövet – Megfelelő kapcsolatok kiépítésével piacra lelhet Kínában a Forum nyomda

A Magyar Szó újvidéki székházában tett csütörtöki látogatása során Zhang Wanxue, Kína belgrádi nagykövete Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével, továbbá Ökrész Rozáliával, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójával, Berta Zoltánnal, a Forum nyomda vezetőjével és Varjú Mártával, lapunk főszerkesztőjével találkozott.

A vendéglátók a nagykövetet és kíséretét megismertették a lapkiadó ház történetével és a nyomda jelenlegi szolgáltatásaival, termékeivel. A beszélgetést követően Zhang Wanxue az újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett Pásztor István tavalyi kínai látogatására, melynek során lefektették a Vajdaság és Kuangtung tartományok közötti együttműködés alapjait az ennek részleteit felvázoló szerződés aláírásával. Úgy fogalmazott: a csütörtöki találkozó jó alkalom volt arra, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről essen szó. Mint mondta, Kína nagy figyelmet szentel a Szerbiával való együttműködés fokozásának, nemcsak államközi, hanem helyi önkormányzati projektumok szintjén is.

– Vajdaság fejlett régió, nem csupán politikailag, hanem gazdaságilag is. Multietnikumú tartomány. Közös vonás, hogy Kína hasonlóképpen többnemzetiségű ország, ötvenhat nemzetiség él összesen ugyanis a területén. Mindemellett a világ legnagyobb fejlődő gazdaságáról van szó. A két állam közötti kapcsolatok fejlesztése közös érdek, mely mindkét fél számára jelentős eredményeket hozhat – nyilatkozta Wanxue.

Mint mondta, egyetértettek Pásztorral abban, hogy a közeljövőben további lépéseket tesznek a korábban Kuangtungban megfogalmazott stratégiai célok elérése érdekében. Wanxue a Magyar Szó lapkiadóház jelentőségéről is beszélt, s azt mondta, meggyőződött róla, hogy egy nagy hagyománnyal és tekintéllyel rendelkező vállalatban tett látogatást. Arról biztosította vendéglátóit, hogy segítségükre lesz majd a hasonló profillal rendelkező kínai vállalatokkal történő kapcsolatfelvétel megvalósításában.

Pásztor István aláhúzta, hogy ez alatt az egyeztetés alatt sikerült feleleveníteni azokat a megegyezéseket, amelyek a tavalyi megbeszélések során születtek, s a hangsúlyt a felvállalt kötelezettségekre fektette.

– Azt szeretnénk, ha megjelenne egy kínai küldöttség az idei újvidéki mezőgazdasági vásáron, továbbá azt, ha az őszre tervezett Duna-fórumnak is lennének kínai vendégei. Fontos lenne, ha egyéb más gazdasági tevékenységekben is beindulna egy fokozottabb együttműködés. Ezt szolgálta most a Magyar Szóban folytatott beszélgetés a nyomda tevékenységéről, egészen pontosan a bélyegnyomtatásról.

Pásztor megjegyezte, hogy a nagy távolság miatt a Kínával való együttműködés terén mindig gondot jelentenek a szállítási nehézségek, így olyan érintkezési pontok után kell kutatni, ahol ezek a nehézségek áthidalhatók.

– A bélyegnyomtatás és -szállítás esetében a súly nem jelent olyan nagy problémát, így arra gondoltunk, hogy ebben a munkában talán rejtőzik olyan lehetőség, ami a mi számunkra exportlehetőséget tud jelenteni. A Magyar Szó nyomdája mind a bélyegek, mind pedig a minikönyvek tekintetében versenyképességet igazoló múlttal rendelkezik – állapította meg a parlament elnöke.

Ökrész Rozália elmondta, hogy a Magyar Szó jó lehetőséget látott a tavalyi kuangtungi látogatáskor arra, hogy felhívja az érdeklődők figyelmét a Forum nyomdában immár 55 éves hagyománnyal rendelkező bélyegnyomtatásra.

– Kína óriási piac, s csak az imént említett tartománynak is közel 110 millió lakosa van. A nagykövet látogatása az első kapcsolatok megteremtését jelenti. Ígéretet kaptunk arra, hogy lehetőségek nyílnak majd kapcsolatteremtésre azokkal a vállalatokkal, amelyek érdekeltek az együttműködésben, gondolok itt a kínai postára vagy a filatelista szervezetek valamelyikére – húzta alá lapkiadónk igazgatója.

Szerző (Forrás)
v.ár, Magyar Szó
Többi hír