Ugrás a tartalomra

Európa Tanács: elfogadták Kovács Elvira indítványát - jelentés készül a nemzeti kisebbségekről

Az Európa Tanács jelentést készít az Európában élő nemzeti kisebbségekről, azok helyzetéről, jogairól. Az indítványt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője nyújtotta be. A határozati javaslatot 13 tagállamból 23 delegált támogatta.

- Nagyon fontos lenne az elkövetkező időszakban összegyűjteni azokat a jól bevált, pozitív gyakorlatokat Európa-szerte, amelyek arról tanúskodnak, hogy az őshonos etnikai, vallási, nyelvi és kulturális kisebbségek mennyire fontosak, és hogy valójában a kulturális sokszínűség és a politikai stabilitás forrásai egy-egy országban. Júniusban nyújtottam be ezt a határozati javaslatot, és néhány hónapot kellett várni arra, hogy összeüljön az Európa Tanács Közgyűlésének vezető testülete, melynek tagjai jónak találták ezt az indítványt – mondta Kovács Elvira, majd hozzátette, hogy nagyon sok, különböző határozati javaslat kerül a testület elé, és igen alacsony azoknak az aránya, amelyeket el is fogadnak. Mint a képviselő asszony mondta, eléggé fontosnak tartják a témát ahhoz, hogy ezzel az elkövetkező két évben foglalkozzanak.
- Első lépésben ők ezt jónak találták, és a megfelelő bizottság elé terjesztették, ez esetben az esélyegyenlőség és diszkrimináció elleni bizottságot kérték fel, hogy jelentést készítsen valamely bizottsági tag e témában. A bizottság a legutóbbi, októberi ülésén döntött arról, hogy a jelentéstevő a magyarországi KDNP-s Kalmár Ferenc képviselő lesz. Legtöbb két éve van a jelentéstevőnek, hogy befejezze ezt a jelentést, de persze a téma nagyon sok kutatási munkát igényel. Viszont már december elejére, elvárják, hogy a jelentéstevő, és mindannyian, akik hozzá szeretnének járulni ehhez a jelentéshez, összeállítsanak egy vázlatot. Fontos az, hogy nem csak egy jelentés része lesz, ahol összegyűjtik ezeket a pozitív gyakorlatokat, hanem ezen kívül ún. határozat is készül, és ennek keretén belül ajánlásokat kellene megfogalmazni a tagállamok felé.

Ezek szerint nálunk is jobban odafigyelnek majd az elkövetkező időszakban a nemzeti közösségekre?

- Sajnos, néhányan szkeptikusan azt szokták mondani, hogy az Európa Tanács ajánlásai nem kötelezőek, és hogy emiatt talán nem is fontos, hogy az ET mit mond, de ez igen is fontos, főleg olyan országok számára, amelyek még nem EU-s tagállamok. Szerbia számára az Európai Unió mellett a következő legfontosabb intézmény az Európa Tanács. Tudni kell, hogy Szerbia az ET monitoringja alatt áll, tehát figyelemmel kísérik, hogy itt mi történik – mondta Kovács Elvira.
A parlamenti képviselő asszony még hozzáfűzte, hogy a következő monitoring-jelentés összeállításakor biztosan felhívják az ország vezetésének a figyelmét arra, hogy a nemzeti kisebbségek jogairól és helyzetéről szóló jelentésben mely ajánlásokat fogalmazták meg, és hogy az ország eleget tett-e azoknak, vagy sem.

Szerző (Forrás)
k-ko, Vajdaság Ma
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen