Ugrás a tartalomra

Europa Nostra-díjat érdemelt ki a Bácsi vár

A műemlékvédelmi Oscar-díjnak is nevezett titulust egy olyan projekttel szerezte meg a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet, amely a vár felújítását idegenforgalmi és oktatási céllal valósítja meg.
Az elismerést június 22-én ítélték oda Berlinben, ma pedig ünnepélyes keretek között leleplezték a díjat a Bácsi várban. A rendezvényen helyi, tartományi és állami képviselők is részt vettek, valamint Vajdaságba látogatott Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa is.
Impozáns látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak a Bácsi várba. A 2006-ban megkezdett felújítás eredményeképpen mára a vár idegenforgalmi és oktatási központtá nőtte ki magát: évente hétezren látogatják. A Bácsi vár felújítására az évek során 800 ezer eurót költött a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet. Slavica Vujević, projektfelelős, Tartományi Műemlékvédelmi Intézet: „Folytatjuk a projektet, fiatalokkal dolgozunk majd együtt, és az egyetemes hozzáállást szorgalmazzuk, miszerint a kulturális örökségnek új jelleget szeretnénk tulajdonítani. A hagyatékot be kell építeni a közösségek életébe, nem kell elkülöníteni és minden áron védelmezni, hanem a társadalmi élet szolgálatába kell állítani. Ez a projektünk célja.”

A Századok nyomai Bácson elnevezésű projekt a vár felújítása mellett még számos helyi történelmi emlék megőrzését is tartalmazza, többek között a Ferencesek kolostorának renoválást is. A projekt széleskörűsége volt az, ami miatt megkapta a műemlékvédelem legkiemelkedőbb díját. Irina Subotić, művészettörténész, alelnök, Európa Nostra szervezet: „A projekt kiválónak minősült mind szakmailag, mind az egyetemes hozzáállás tekintetében. Nem csak a szakma legszűkebb problémáit oldotta meg, hanem arra is kitért, hogy a felújítás hogyan hathat ki a helyi közösségre, hogyan lehet majd oktatási programokat megvalósítani, hogyan képviselteti magát a múzeumban. Példaként szolgált Európának is, hogy hogyan lehet egy kis közösségben dolgozni.”

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa: „Ünnepeljük Európát, de egyidejűleg ünnepeljük a helyi örökségek hagyatékát is. Úgy gondolom, hogy a Bácsi vár példaértékű jelképe az európai kultúrának, annak sokszínűségét és a nemzetek identitásának összetettségét szimbolizálja.”

Hétfőn megtartották a Kreatív Európa projekt konferenciáját is. Az összejövetelen ismertették a berlini akciónak nevezett kezdeményezést. Az európai kulturális örökségének védelmét szorgalmazó dokumentumot eddig 16 országban több ezren írták alá.

Bács a történelmi Magyarország egyik leggazdagabb, legfejlettebb vidéke volt. A reneszánsz kor egyik legszebb vára Várady Péterre emlékeztet bennünket – hangsúlyozta az eseményen Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Pár évvel ezelőtt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is és a magyar szakemberek is bekapcsolódtak a felújítási munkálatokba, és hogy hogyan lehet élettel megtölteni egy műemléket, ezzel kapcsolatban egészen komoly tanulmányok is készültek.”

Az MNT jelenleg azon dolgozik, hogy több magyar vonatkozású műemlék felújítása európai uniós elismerést kapjon. A magyar kormány támogatásával már jövőre elkezdik az aracsi pusztatemplom felújítását – tette hozzá Hajnal Jenő. Kiemelte, hogy az uniós támogatások és elismerések kulcsfontosságúak ezen projektek megvalósulásában. 2018 ugyanis az európai kulturális hagyaték éve, amelynek keretében az uniós bizottság 1,85 millió eurót különít el a műemlékvédelemre.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír