Ugrás a tartalomra

„Esélyt kell adni a kormánynak”

A belpolitikai viszonyok stabilizálódását fogja eredményezni az, hogy az elmúlt héten megalakult az új kormány – állapította meg hétfőn Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Véleménye szerint az élet egy normális kerékvágásba tud kerülni a parlament és a kormány megalakulását követően, ami annyit jelent, hogy a képviselőház törvényhozással, a kormány pedig kormányzással foglalkozhat.

Pásztor arról számolt be, hogy Nebojša Stefanović házelnökkel azonnal a megválasztását követően beszélt, s elmondta neki, hogy a vajdasági parlament elnökeként szeretné folytatni azt az együttműködést a két parlament között, ami az elmúlt évek során kialakult. Mint mondta, úgy érezte, hogy minderre a köztársasági parlament elnöke is nyitott, amelyet fontosnak nevezett a mindennapi problémák sikeres kezelése szempontjából.

A létrejött kormány kapcsán Pásztor annak a véleményének adott hangot, hogy mindannyiunk érdekének számít, ha az sikeresen végzi a munkáját.

– Ez nem jelenti azt, hogy jómagam vagy bárki más teljesen azonosulni tud ennek a kormánynak a politikai színezetével, de amennyiben e kormány sikeres lesz, az mindannyiunk számára kevesebb problémát jelent. A magam részéről ennek a célnak az érdekében mindenféle támogatást meg fogok adni – hangsúlyozta.

A MÚLT RABJAI

Ivica Dačić kabinetjének a célkitűzéseit illetően Pásztornak nem voltak kifogásai. Rendkívül fontosnak nevezte azt, ahogyan a kormány önmagát definiálta. Expozéjában Dačić ugyanis kiemelte, hogy ez a jövő kormánya lesz, mely nem a múltba kíván minduntalan visszatekingetni, hanem olyan kérdésekre kíván választ adni, milyennek látja az ország az előtte álló időket. Az előző kormányok – jegyezte meg Pásztor – nagyon sokszor a múlt rabjai voltak. A tartományi parlament elnöke egyetértett a kormány gazdasági, mezőgazdasági céljaival is, s mint elmondta, jó lenne végre valóban egy kiszámítható, hosszú távú agrárpolitikát látni, ami nem volt jellemző az előző évekre. – Szembesültünk is ezzel a gonddal valahányszor a termelők sztrájkoltak – fogalmazott.

Pásztor fontosnak tartja az új kormányfő azon mondatait is, melyek szerint minden régió számára egyforma fejlődést kíván létesíteni az új kabinet. Ebben a tartomány fejlődésének a lehetőségét látja, melyet, mint mondta, a múltban sok esetben gátoltak meg Szerbia más részeinek átadva e lehetőséget. Pozitívan értékelte Dačić azon mondatait is, melyek szerint Vajdaság autonómiáját tiszteletben kívánják tartani, hiszen az „Szerbián belül, és nem Szerbia ellen van”.

– Meg kell adni az esélyt ennek a kormánynak is, ez az európai magatartás. Annak működését nem előítéletek alapján, de nem is a kimondottak alapján, hanem kizárólag a tettek alapján kell megítélni. Ehhez hagynunk kell számára bizonyos időt, s a segítségére kell lennünk, hiszen a kormány sikere valamennyiünk érdeke – értékelte Pásztor.

NINCSENEK IDEOLÓGIAI ELLENTÉTEK

Újvidéken, Zomborban, Nagykikindán és Hódságon tartják esedékesnek a választásokat követően kialakult koalíciók felbontását, és a köztársasági hatalomhoz jobban igazodó koalíciók kialakítását. Ezzel kapcsolatban a Tartományi Képviselőház elnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy egy újszerű, de a demokratikus politizálás elkerülhetetlen velejárójaként értelmezhető jelenségről van szó. Hozzáfűzte, hogy a május 6-i és 20-i választásokat követően Szerbiában egyébként is minden megváltozott. Pásztor szerint a mai politikai színtéren már nincsenek akkora ideológiai ellentétek, melyek ellehetetlenítenék bármely pártok között az együttműködést.

– Korábban az volt a gyakorlat, hogy amikor a választásokat követően kialakultak az önkormányzati többségek, akkor azok az esetek túlnyomó többségében a mandátum végéig irányították az önkormányzatokat. Most azt kell látnunk, hogy egy másféle gyakorlat van kialakulóban, mégpedig elsősorban azokban az önkormányzatokban, melyekben törékeny hatalmi többség alakult ki. Mindezt realitásként kell kezelnünk, az egyedüli gond csak az, hogy az ilyen átrendeződések idejében a községek nem a mindennapi élet hozta problémákkal foglalkoznak, hanem önmagukkal, ezekkel a politikai helyezkedésekkel.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként Pásztor arról számolt be, hogy az eddigiek során még senki sem kereste fel a pártot ilyen kérdésekkel.

– Megpróbálunk korrektek lenni partnereinkhez. Az, hogy adott esetben majd milyen döntések fognak születni, akkor válik közismertté, amikor ezek a helyzetek kialakulnak, s dönteni kell. E pillanatban ilyen helyzetről nem tudok beszámolni sem Újvidéken, sem Hódságon, sem Zomborban, sem pedig Nagykikindán, ami viszont nem jelenti azt, hogy holnapra sem alakulnak ki – jelentette ki Pásztor.

Azokkal a találgatásokkal kapcsolatban, melyek a VMSZ-t más koalíciós többségbe helyezték helyi szinteken, a pártelnök kifejtette, ezek elemzői-újságírói-politikusi megnyilatkozások, s megismételte, hogy maga még senkivel sem beszélt e témáról.

Szerző (Forrás)
v.ár
Többi hír