Ugrás a tartalomra

Épül a Kúla-Kishegyes csatorna

Az első fázisban elkészült 10 km után jelenleg a második fázisban 5 km-es szakaszon ássák ki a rendszert.
A beruházás értéke több mint 3,5 millió euró, melyet a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság biztosít. A Kúla-Kishegyes csatorna befejezése után több ezer hektár mezőgazdasági földterület öntözésére lesz alkalmas. A munkálatokat ma megtekintette Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár, Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója, Marko Lazić Kishegyes községi elnöke, valamint Damjan Miljanić, Kúla polgármestere.

A Kúla-Kishegyes csatorna kiépítésével nem csak a bácsfeketehegyi és szeghegyi birtokok tulajdonosai, hanem számos más földműves számára is öntözhetővé válnak a területek. Ezen kívül egy mesterséges tó kialakítására is lehetőség nyílik, amellyel a turizmus lesz fejleszthető.

Szűgyi István, elnök, kishegyesi KKT: „Amikor a Krivaja folyóba csatlakozik ez a kanális, akkor már meg tudjuk oldani, hogy a régi tervezett vagy áhított Potok tavat is meg tudjuk oldani, mert a munkálatok azt is felölelik, hogy tulajdonképpen egy gátat tudnak építeni a pataknál, amivel elzárják a természetes mélyedést.”

Az első fázisban Vajdaság 11 helyszínén több tíz ezer hektár vált öntözhetővé az Abu Dhabi Fejlesztési Alap jóvoltából. A tartományi kormány és titkárság valamint a Vajdasági Vizei Közvállalat is támogatta a projektet.

Slavko Vrndžić, igazgató, Vajdaság Vizei Közvállalat: „Itt ebben a körzetben mintegy négyezer hektárt öntöznek, várható az újabb öt kilométeres szakasz befejezése, ezzel további 2-3 ezer hektár kerül a rendszerbe. A határidő egy év, de úgy vélem ezt szeptemberig-októberig befejezzük, nincs szükség több időt pazarolni rá, mert új projektekkel kell folytatni a munkát.”

Idén 18 terv van folyamatban, hiszen a klímaváltozást komolyan kell venni, jelen pillanatban is érezhetjük azt, hogy mennyire sújt bennünket a csapadékhiány, a szárazság. A jövőben csakis öntözőrendszerek segítségével lehet megbízhatóvá tenni a mezőgazdasági termelést - hangsúlyozta Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke kiemelte: „Idén Bácskán és Bánáton kívül Szerémségben is dolgozni fogunk, és együtt a gazdasági minisztériummal, valamint a szerbiai kormánnyal olyan intézkedéseket hozunk, amelyekkel a mezőgazdasági termelők a legkedvezőbb feltételek mellett szerezhetnek be pumpákat, öntözőket, az öntözéshez szükséges elemeket, amelyek mindezen terültekre eljutnak, és erősítik a mezőgazdasági termelést a szárazság következményeinek elkerülésével.”

Az újabb csatornázásoknak köszönhetően újabb 70-100 ezer hektárnyi földterület válik öntözhetővé. A beruházás értéke több mint 6 milliárd dinár.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto