Ugrás a tartalomra

Emlékezés és jövőbe vetett hit

Minden áldozat mély tiszteletet érdemel, ennek megadásával indulhatunk el a közös jövő felé – Öt évvel ezelőtt, a csúrogi történelmi megbékéléskor alapították meg a topalov-raktári múzeumot.

Világos üzenetek hangzottak el öt évvel ezelőtt Csúrogon: nem létezik kollektív bűnösség, vezetéknevük és nevük van az elkövetőknek, ahogyan az áldozatoknak is – fogalmazott beszédében a csúrogi történelmi megbékélés alkalmával alapított, razzia áldozatainak emléket állító múzeum fennállásának ötödik évfordulóján Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a múzeumnak otthont adó Topalov-raktárban.

Mint mondta, a magyar és a szerb köztársasági elnök abban is egyetértett fél évtizede, hogy megbékélésről, jövőről sem beszélhetünk mindaddig, amíg a múltat le nem zárjuk, s amíg nem vizsgáljuk felül és győződünk meg a történelem során hozott politikai döntések helytelenségéről. Úgy fogalmazott: az emlékezés, az áldozatok el nem feledése segíthet át bennünket ebbe a jövőbe, amelyben már nem lesz helye a múltban lejátszódotthoz hasonló bűntetteknek. A közös élet alapjait adja az emlékezés, a jövőbe vetett hit, mely a megbékélésen alapszik – jelentette ki. A közös élet pedig lehetséges, jegyezte meg, hiszen még a legbarbárabb időkben is voltak segítőkész, életüket kockáztatni merő emberek.

Dr. Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete elégedettségének adott hangot a múzeum megvalósulásának ötödik évfordulója kapcsán, s arra emlékeztetett, nem találtak azonnal mindenütt megértésre, amikor az emlékhely megalapításának a gondolatával rukkoltak elő. Akkor még nem értette meg mindenki, hogy a megnyugvás, a békés jövőbeli együttélés érdekében a múltat le kell zárni.

A múzeumi évfordulón Božidar Vojinović, a Razzia 1942 szervezet vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Jasmina Jurišin főtitkár tekintett vissza a kezdetekre, s a létesítmény első öt esztendejére. Elmondta, hogy jelenleg a múzeum bővítésén folynak a munkálatok. Dragana Milošević tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségekkel megbízott titkár az emlékezés helyének nevezte a Topalov-raktárban kialakított múzeumot, aláhúzta, minden egyes áldozat mély tiszteletet érdemel, a razzia és a későbbi megtorlások halottjait sem szabad felednünk. Történelmi jelentősége van annak, hogy ma már közösen emlékezünk minden ártatlan áldozatra – hangsúlyozta a titkár, s köszönetet mondott a múzeum kialakításához nyújtott magyarországi támogatásért.

Az emlékezés demokratikus alapokon nyugvó társadalmat épít – jelentette ki Radovan Čolić, a zsablyai képviselő-testület elnöke beszédében, majd arról biztosította a civil szervezet tagjait, hogy munkájuk során a továbbiakban is számíthatnak a község támogatására. Az évforduló műsorát az Úr Mennybemenetele templomi kórus és Jelena Srećkov színművész szavalatai tették fennköltebbé.

A műsor végén a Razzia 1942 köszönőleveleket adott át azoknak a személyeknek, akik véleményük szerint a legnagyobb mértékben járultak hozzá a múzeum kialakításához. Mások mellett Pásztor István, Pintér Attila, Igor Mirović tartományi kormányfő, Nyilas Mihály vajdasági kormányfő-helyettes, dr. Babity János szabadkai főkonzul, továbbá helyi önkormányzati tisztségviselők, civil aktivisták, projektumkivitelezők is részesültek ebben az elismerésben.

Pintér meggyőződésének adott hangot, hogy a szerbeket és a magyarokat több szál fűzi össze, mint választja el, ezért a továbbiakban is a kapocsra, az együttélésre kell koncentrálni. Pásztor Istvánnak köszönetet mondott, amiért fáradhatatlanul dolgozott a történelmi megbékélés előmozdításán, a kollektív bűnösség szégyenfoltjának eltörlésén, a két nép közötti kapcsolatok előbbre vitelén.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét