Ugrás a tartalomra

Élőújságot tartott a Magyar Szó Tordán

Az eseményt nagy érdeklődés övezte. A rendezvényen elhangzott, az újságírók és az olvasók közvetlen találkozásának ma is megvan a varázsa, van rá igény.

A rendezvény a tordai Művelődési Otthon előcsarnokában, Dávid Csillának, a lap fotóriporterének képkiállításával kezdődött, amelyet Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője nyitott meg: „A közönség mindig vár bennünket és szeretettel fogadnak. Épp a napokban lapozgattam a Magyar Szó 70 éves évfordulójára kiadott Hét évtized című könyvet, amelyet Fodor István szerkesztett. Ebben bukkantam rá egy fotóra, méghozzá 1955/56-ból. És Tordán készült egy élőújságon. Telt ház volt.”

A tordaiak azt mondják, ma is érdeklődéssel olvassák az egyetlen vajdasági magyar napilapot.
Barna Irén: „Rendszeresen szoktuk venni a Magyar Szót. Főleg mikor nyereményjáték is van benne. A vasárnapit és a keddit, a Magvető végett mindig megvásároljuk.”

A Magyar Szó élőújsága évek óta az egyik kiemelt rendezvénye a Tordai Művelődési Napoknak.

Dobai János a Torda HK elnöke kiemelte: „A Magyar Szónak nagyon fontos szerepe van a vajdasági magyarság életében, identitásunk megőrzésében is és ugyanakkor a tordaiak is ugyanezt akarják: megőrizni magyarságunkat, megőrizni identitásunkat.”

Az élőújságon interjú készült Pásztor Istvánnal. A Tartományi Képviselőház elnöke elmondta: „Torda példaként fölmutatandó az egész vajdasági közösségben, hogy egy bánáti kis faluba, ha van 4-5 vagy 10-15 tettre kész ember, akkor nincsen akadály. Akkor meg lehet tölteni a termet. Nem igaz, hogy a magyar emberek begubódznak, és nem mennek sehova. Itt a terem mindig tele szokott lenni, jó hangulat szokott lenni, ezért öröm ide jönni.”

 lap szerkesztői bemutatták a Magyar Szó kiadványait, a Magvető melléklet pedig lakossági fórumot tartott, amelynek a vendége volt Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

Nagy Miklós a szervezet feladatait ismertette: „A fő feladata az, hogy a mezőgazdasági termelőkhöz eljuttassuk azokat az információkat, amit ebben az időszakban már körülbelül tudható, hogy az idei évben körülbelül Szerbiában milyen támogatásokra számíthatnak, milyen programok vannak a részükre.”

A műsorban felléptek a helybeli és a környékbeli néptáncosok, énekesek, mesemondók és citerások. A rendezvény tombolával zárult.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV