Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a magyar állampolgárok vagyon-visszaszármaztatása Szerbiában

A magyarországi állampolgárok szempontjából a közelmúltban kezdődött el a vagyon-visszaszármaztatás Szerbiában - mondta a Pannon Televízió Közügyek című műsorában Pásztor Bálint.

A VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti képviselője szerint az volt a gond eddig, hogy a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási törvény értelmében azok kaphatnak vissza javakat, akik szerb állampolgársággal rendelkeznek, külföldi állampolgárok esetében pedig akkor, ha fennáll a viszonosság elve. A vajdasági magyar politikus azt mondta, kérdés volt, hogy Magyarország esetében a viszonosság adott-e feltételként. Pásztor Bálint szerint tárgyaltak a belgrádi és a budapesti kormányzattal is, hogy találjanak egy precedens értékű döntést Magyarországon, amely azt bizonyítaná, hogy a 90-es években a magyar kárpótlási folyamatban akkor még jugoszláv állampolgárok kaphattak vissza vagyont, hiszen ez jogosítja fel a magyarországi állampolgársággal rendelkezőket arra, hogy itt, Szerbiában visszakaphassák a vagyonukat. A frakcióvezető szerint ez azért fontos, mert olyan emberekről van szó, akik valamikor itteni állampolgárok voltak, viszont a leszármazottak már nem rendelkeznek szerb állampolgársággal.

Ez a probléma néhány héttel ezelőtt oldódott meg - mondta Pásztor Bálint: „Magyarország bizonyítani tudta ennek a viszonosságnak, a reciprocitásnak a meglétét. Ez is azt bizonyítja, hogy kitűnő a kapcsolat a két kormányzat között és el is kezdték visszaadni a vagyont. Tehát több esetben született már pozitív jogerős végzés, amellyel csak magyarországi állampolgársággal rendelkezők vagyont kaptak vissza Szerbiában.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV (Fotó: novosti.rs)
Többi hír