Ugrás a tartalomra

Elfogadták az ifjúsági törvényt

A szerbiai parlament ma elfogadta az ifjúsági törvényt, amely az e korosztállyal kapcsolatos szabályozásokat célozza meg, lévén, hogy Szerbia összlakosságának 20 százalékát alkotják a fiatalok.

Tekintettel arra, hogy Szerbia, akárcsak az EU országai, egyre inkább szembesül a fiatalkorú lakosság fogyatkozásával, elengedhetetlen olyan feltételeket teremteni, amelyek lehetőségeket kínálnak számukra, s lehetővé teszik a társadalomban való aktív szerepvállalást, véli a szerb kormány.

A törvény alapelvei közé tartozik a fiatalok támogatása, az egyenlőség és a diszkrimináció kizárása, az esélyegyenlőség, a fiatalok aktív társadalmi szerepvállalásával kapcsolatos tudat erősítése, az ifjúság aktív részvétele a társadalmi folyamatokban, továbbá a fiatalok felelőssége és szolidaritása.

A törvény alkalmazásához az idei évben nem kell külön eszközöket biztosítani a költségvetésben.

A törvény, a szerveződés legfelsőbb fokaként, előlátja az ifjúsági ernyőszervezetek megalakítását is, amelyek legalább 60 bejegyzett szervezetet ölelnének fel, amelyek lefedik a szerbiai közigazgatási körzetek legalább kétharmadát.

A VMSZ parlameti képviselői a kerettörvény mellett adták le voksukat, erről Kovács Elvira parlamenti képviselő nyilatkozott:

“Az ifjúsági kerettörvény valójában modern törvény és egy jó jel, hogy Szerbiában fontosnak tartjuk a fiatalokat. A populációnak csak 20 százaléka a fiatal és félő, hogy 30, 40, 50 éven belül drasztikusan csökkeni fog a számuk. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a társadalom ezen rétegével. És a törvény is egy fontos lépés, hogy segítsük a fiatalok megmaradását itthon. Az ifjúságpolitikába bevonja többek között a fiatalokkal foglalkozó civil szektor és egyéb országos, tartományi és önkormányzati intézményeket, szervezeteket. Erre vonatkozóan jegyeztem meg felszólalásomban, hogy jó lenne, ha a tartományhoz valóban eljutnának azok a nagyobb anyagi eszközök, melyekből komolyabb projektumokat is meg lehet valósítani. Valamint arra is hiányzik a törvényben a válasz, hogy mit csináljanak azok a fiatalok, akik akár egyetemi végzettséggel rendelkeznek, de túl sokat várnak arra, hogy oktatásuk befejezése után megfelelő munkához jusssanak. Erre nem nyújt a törvény megoldást. Kérdéseimre azt a választ kaptam Snežana Marković Samardžić miniszterasszonytól, hogy nem szerették volna kettőzni azokat a területeket az ifjúsági kerettörvényben, melyeket már egyéb törvények szabályoznak – hallottuk Kovács Elvirától, a VMSZ parlamenti képviselőjétől.

Vajdaság Ma

Többi hír