Ugrás a tartalomra

Elfogadhatatlannak tartja az óbecsei Petőfi iskola bezárását a VMSZ

A Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta mai ülésén az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén. A javaslatról hamarosan közvitát fognak tartani.

Nem maradhat meg az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola – szavazattöbbséggel így döntött csütörtöki ülésén az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport. Az iskolának jelenleg a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 - nyolcvan százalékban magyarul tanuló - diákja van, és ha a miniszter ezt a javaslatot elfogadja, ők a következő tanévtől másik iskolába lesznek kénytelenek járni. Bár az iskolában az elvárt minimumnál több tagozat működik, Suzana Đukić, a munkacsoport elnöke szerint ezek nem felelnek meg az előírásoknak.

Suzana Đukić, munkacsoport elnöke, Óbecse: „A tanulók száma annyi, hogy csak egy osztályt kellene létrehozni. Ehelyett például két osztályunk van, az egyikben 11, a másikban 12 tanulóval, de a törvény szerint ennek egy osztálynak kellene lennie. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan tagozatok, amelyek nincsenek összhangban a törvénnyel.”

A javaslatot nem támogatták a munkacsoport VMSZ-es tagjai. Kinka Erzsébet úgy nyilatkozott, megítélésük szerint lenne arra törvényes lehetőség, hogy az iskola megmaradjon.

Kinka Erzsébet, munkacsoport tagja, Óbecse: „A gyerekek számára is nehézséget jelent, ha másik iskolában kell az elkövetkező tanévtől folytatni a tanulmányaikat. Mi azt szeretnénk, ha az iskola megmaradna, és bővülne további lehetőségekkel, amik új tartalmakkal gazdagítanák az iskolát.”

A javaslatról hamarosan közvitát fognak tartani, majd a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási Titkárság véleményezése után az oktatási miniszter mondja ki a végső ítéletet az iskola felett.

Elfogadhatatlannak tartja az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását a Vajdasági Magyar Szövetség - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Pásztor István. A VMSZ elnöke kijelentette, elhamarkodott és károkat okozó döntésnek tartja az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport és a községi tanács döntését. Pásztor István leszögezte, a VMSZ nem támogatja az általános iskola bezárását, és mindent megtesznek a döntés felülvizsgálatáért.
Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt gondolom, hogy iskolát és templomot csak végső esetben csukunk be, és ez messze nem az az eset. Szeretném elmondani azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve én személy szerint mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a kérdés felülvizsgálásra kerüljön. Ehhez a feladathoz már a mai nap folyamán, közvetlenül azt követően, hogy az információnak a birtokába jutottam, hozzáfogtam. Remélem, hogy ez az erőfeszítés sikeres lesz. Szeretném megnyugtatni az óbecseieket, szeretném megnyugtatni a közvéleményt, azt gondolom, hogy ez az eset például, amikor elmondható, hogy nem eszik a kását olyan forrón, mint amilyen forrón megfőzik.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír