Ugrás a tartalomra

Élénk vita a fürdőfejlesztésről

Magyarkanizsán egyetértettek abban, hogy fejlődni kellene, de a hogyanról nem született megegyezés

Magyarkanizsa önkormányzatának szervezésében lakossági fórumot tartottak pénteken este a városháza zsúfolásig megtelt dísztermében.

Érdeklődéssel és feszült várakozással jöttek a kanizsai polgárok, hogy meghallgassák az önkormányzat álláspontját és egymás véleményét a helyi fürdőfejlesztési tervekről.

Nyilas Mihály polgármester vitaindítójában elmondta, hogy elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány, de a kivitelezés megkezdése előtt a lakosok véleményét szeretné kikérni a tervekről.
Tóth Vilmos építészmérnök, a községi tanács városrendezéssel, idegenforgalommal és vendéglátással megbízott tagja elmondta, hogy nagy jelentőségű, egész közösséget érintő projektumról van szó. Kiemelte, hogy az első jelentősebb fürdőépület éppen 100 éve épült Magyarkanizsán, és hogy az új fürdőnek több helyszínt is kijelöltek, többek között a Népkertet, mivel a tanulmány ezt a helyszínt tartotta legmegfelelőbbnek infrastrukturális és gazdálkodási szempontból.

Vancsura Miklós építőmérnök, közgazdász, szaktanácsadó, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatója, a projektumot kidolgozó csapat vezetője részletesen ismertette a két éve tartó munka eredményét, és kiemelte, hogy a fürdőfejlesztés, illetve a park többi részének felújítása párhuzamosan történne. Hangsúlyozta, hogy a projektum teljes egészként tekint a magyarkanizsai parkra és a tervezett fürdőre, a fejlesztés pedig kovásza lehetne az egész település gazdasági fejlődésének. A tervezett épület a legkorszerűbb igényeknek felelne meg, kielégítve napjaink élményfürdőzőinek minden elvárását. Legalább 60 új munkahely megnyitását jelentené a másfél hektárnyi területre tervezett 4000 négyzetméternyi többszintes épület, amely medencékkel, fedett csúszdával várná a látogatókat – mondta el a projektvezető.

Az előadásokat követő vitában a legtöbben támogatták, hogy fürdő épüljön a városban. A felszólalók egyetértettek abban, hogy szükséges a fejlődés Magyarkanizsán, és jó volna, ha a fürdővárosként ismert település renoméját tovább építené a tervezett fejlesztés, de azt ellenezték, hogy ez a Népkertben történjen.

Érzelmi kötődésre, tradícióra és környezetvédelmi szempontokra hivatkoztak a felszólalók. Ellenérvként a következő észrevételeket sorolták fel más jelenlévők: ez a legmegfelelőbb helyszín, könnyen megközelíthető, az új épület kiegészítené a jelenlegi környezetet, azonnal megkezdhető az önkormányzati beruházás.

A vita több órán keresztül tartott. Végül Sarnyai Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy a konkrét lépésekről csak a későbbiekben lehet véleményt cserélni. Most az a fontos, hogy a községi képviselő-testület elfogadja a városrendezési tervet, amelyben a fürdőfejlesztés lehetősége is megtalálható.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JE
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto