Ugrás a tartalomra

Egységes Kárpát-medencei üzleti hálózat

Újvidéken is megnyílt a Kárpát Régió Üzleti Hálózat helyi irodája

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat iroda feladata, hogy üzleti információkkal lássa el az érdeklődő vállalkozókat – mondta Csáki Mihály, az újvidéki iroda vezetője. Az üzleti hálózat a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keretében működik, és célja az üzleti kommunikáció fejlesztése a Kárpát-medencében, a Magyarországon kívül élő magyarság összefogása, valamint egy szerteágazó üzleti hálózatot kiépítése. A hálózatnak Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában 11 helyszínen van képviselete – fűzte hozzá Csáki. A legutóbb megnyílt Újvidéken, a Regionális Gazdasági Kamara épületében kapott helyet.

– Amikor valami új kezdi meg az életét, az mindig ünnepi alkalom, mikor a gazdaságról van szó, akkor ezt fokozottan mondhatjuk. Az elmúlt években a szerb–magyar kulturális, oktatási és egyéb kapcsolatok egyre jobbak, viszont a gazdasági együttműködés területén komoly lemaradás van.

Ennek az irodának az a feladata, hogy jó tanácsokkal és a megfelelő információkkal segítse a gazdasági együttműködést a szerbiai és magyarországi cégek között.” – mondta Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, majd kifejtette, hogy az iroda vezetőjének nem lesz könnyű feladata, hiszen egyidejűleg jó gazdasági szakembernek, jó politikusnak és jó pszichológusnak kell lennie.

Tudnia kell, hogy mi történik a két állam kapcsolatában a legmagasabb politikai szinten, és a pozitív fejleményeket érvként kell használni annak érdekében, hogy a gazdasági kapcsolatok minél kiterjedtebbek és szerteágazóbbak legyenek. Jó pszichológusnak lenni azért fontos, mert Szerbiával kapcsolatban elég sok a negatív előítélet. Sokan kockázatos befektetési övezetnek tartják az országot, és úgy vélik, hogy gyenge a jogbiztonság. Az újvidéki és a szabadkai irodának az a feladata, hogy ezeket az előítéletek eloszlassa – állapította meg Pásztor.

Szatmáry Kristóf , az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy az irodát a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a magyar állam Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatásával nyitották meg. Ebben az irodában nem csak a szerb–magyar kapcsolatok építésében segédkeznek, hanem az érdekeltek hasznos információkat kaphatnak a környező országok üzleti viszonyairól is – emelte ki Szatmáry.

Az újvidéki iroda megnyitása azért fontos, mert ez jobban illeszkedik a szerbiai gazdaságba, mint a már meglévő szabadkai iroda, hiszen a cégek többsége Újvidékre vagy Belgrádba települ – hangsúlyozta Kovács László, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy féléves működése óta a szabadkai irodát nagyon sokan felkeresték, és alakulóban vannak az üzleti kapcsolatok. A kis- és középvállalkozókat üzleti partnerek, cégek, alkalmazottak felkutatásában és sokoldalú információszolgáltatással támogatja a Kárpát Régió Üzleti Hálózat – mondta Kovács.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Vadócz Márk
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto