Ugrás a tartalomra

Egyre több a beteg – jobb munkafeltételek szükségesek

Évi közgyűlést tartott a Vajdasági Orvostársaság

A Vajdasági Orvostársaság a tartományi parlament nagytermében tegnap tartotta meg évi közgyűlését, amelyen a Szerb és a Vajdasági Orvostársaság tevékenységét szemléltették. 

Dr. Dragan Dankuc, a Vajdasági Orvostársaság elnöke szerint a legfőbb problémát a betegek számának növekedése jelenti. Főként a rosszindulatú daganatos betegségekre vonatkozólag, amik szinte járványszerűen jelentek meg az utóbbi időben Szerbiában – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, hogy az egészségügyben uralkodó munkafeltételek szintén nagy problémát jelentenek, emellett a káderpolitikáról is gondoskodni kellene, hogy a frissdiplomás orvosok belátható időn belül munkába állhassanak az országban.

– A szakképzett munkaerő elvándorlása tönkreteszi a szerbiai egészségügyet, nem lesz ugyanis értékes munkaerő mindannak a fenntartására és megújítására, amit eddig elértünk. A nemzet egészsége kellene a legfontosabb érték legyen minden országban – mondta Dragan Dankuc.

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy minden társadalom gerincét az olyan szakmák képezi mint az orvosi, tiszteletének és méltóságának megőrzése.

– Meglátásom szerint két alapvető problémáról beszélhetünk jelenleg. Az egyik egzisztenciális jellegű, a megélhetéshez kötődik, a másik pedig az egészséghez. Azt látom, hogy sok mindent kell tenni annak érdekében, hogy technikailag, szervezésileg és szervezetileg az egészségügy a minimális emberi elvárásoknak eleget tudjon tenni. Mindennap dolgozunk ezen, de valószínű, hogy ez olyan feladat, amelyet soha nem tudunk befejezni. S mindehhez még egy elem, az egészségügyi személyzetnek, az orvosoknak és a középkádernek a társadalmi megbecsültsége is társul. Nemcsak a szavak szintjén, hanem anyagiak szempontjából is – emelte ki Pásztor István.

A közgyűlésen átadták a 2017. évi díjakat, Pásztor István, a Vajdasági Parlament és a Vajdasági Orvostársaság együttműködésének méltányolásaként köszönőlevelet vett át. 

– Nagyon fontos szakmai szervezetként élem meg az orvostársaságot. A Vajdasági Orvostársaság elmúlt hetven éve azt mutatja, hogy e társaságot az orvostársadalom is fontosnak tartja. Tudvalévő, hogy az átalakuló társadalmakban és a szegény társadalmakban, mint amilyen a vajdasági vagy a szerbiai, folyamatosak az észszerűsítési szándékok, valamint hogy az elmúlt három évtizedben technológiailag és minden egyéb más szempontból is, nagyon leépült a vajdasági egészségügy. Ezért fontos az, hogy erős és szervezett legyen az orvostársadalom, és hogy szakmai elképzeléseit meg tudja fogalmazni a politika irányába. Mert ha valaki igazán ismeri belülről e rendszert, akkor azok az emberek, akik nap mint nap abban tevékenykednek – mondta Pásztor István.

A Vajdasági Orvostársaság dr. Milorad Žikić neurológusnak, az Újvidéki Egyetem Egészségügyi Kar nyugdíjas neurológiaprofesszorának ítélte oda a 2017. évi életműdíjat. A nyugalmazott egyetemi tanár negyven évvel ezelőtt elsőként alkalmazta Szerbiában a neurológiai ultrahangos diagnosztikát. Mindemellett mintegy húsz éven át az újvidéki Neurológiai Klinika vezetője volt. Tudományos munkássága hazai és külföldi színtéren egyaránt elismert.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, trk
Többi hír