Ugrás a tartalomra

Egy cég nyolc éve jogtalanul termeli ki a homokot Muzslyán

Lassan egy évtizede lesz, hogy az egyik nagybecskereki cég érvényes szerződés nélkül szállítja a homokot Muzslyáról. A kamionok rongálják az utakat, repedeznek a házak falai, időnként viszi a homokot a szél szanaszét.

Nap mint nap harminc tonnás nyerges-vontatók dübörögnek végig a muzslyai Tóth István utcában. A homok szállítása néha az éjszakai órákban sem szünetel.

Kenderesi István, Muzslya: „A házak repedeznek, a poharak rezegnek – és reggeltől estig. Jelenlegi is itt megy egy húsztonnás, a legnagyobb kamionok mennek. Az utat nagyon rongálják, nyugalom nincsen. Tönkre teszik az utakat, a vizek állnak.”

Az egyik cég 1989-ben 1500 hektár legelőt bérelt ki a Muzslyai Rétek földműves-szövetkezettől. A harminc évre szóló megállapodás azt a célt szolgálta, hogy homokbányát hozzanak létre a falu közelében.

Sztojkó József, tag, Városi Tanács, Nagybecskerek: „Amióta ők itten bányásszák a homokot nekünk tönkrement a Fogarasi fivérek utcában az aszfaltburkolat, tönkre ment a Tóth István utcában az aszfaltburkolat, és mivel nem megengedett tehergépkocsik járnak, tehát 25 és 30 tonnás tehergépkocsikkal húzzák a homokot, ezekben az utcákban még a házak is megrepedtek.”

2008-ban egy törvénymódosítás után a legelők visszakerültek a HK irányítása alá, amivel az addigi szerződés érvényét vesztette.

Új megállapodást nem kötöttek, az időközben csődbe jutott vállalt azonban azóta is szállítja a homokot. Muzslyán azt szeretnék, hogy a természeti kincs utáni járulékot nekik is fizetnék, mint azoknak a falvaknak, amelyek környékén például kőolaj-kitermelés folyik.

Hallai Zoltán, tanácselnök, Muzslya HK: „A helyi közösségek nincs helyi járuléka és az az úgynevezett ásványkincs, oda tartozik a homok is, és ha figyelembe vesszük, hogy több mint egymillió köbméter homokot bányásztak ki az elmúlt időszakban a Vojvodinaputnak a szivattyúi és ide ezt deponálták és a törvény értelmében háromtól öt százalékot kellene minden köbméter után befizetni a jogosnak.”

A muzslyaiakat bosszantja, hogy a saját pénzükből építtetett utakat és a házaikat teszik tönkre, ők pedig nem tehetnek semmit.

Tóth Mária, Muzslya: „Az utat öt évig fizettük, most idejöttek a privátok. Nincs semmi ellenük, de valakinek rá is kellene valamit tegyen.

De akkora kamionok mennek, hogy a házunk tönkremegy. Mind össze-vissza vannak repedezve. Most az a legnagyobb probléma, hogy nincs kinek panaszkodni.

Ha nem engednénk el a kamionokat, akkor még minket büntetnének meg.”

A helyi közösség nemrég a nagybecskereki polgári jogvédőhöz fordult. Azt a tanácsot kapták, hogy fogadjanak ügyvédet és indítsanak pert az ügyben. Mivel a cég csődbe jutott, a vállalat részéről senkit sem tudtunk megkeresni az üggyel kapcsolatban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen