Ugrás a tartalomra

Egeresit választották a Nemzeti Közösségek Tanácsának elnökévé

Ma tartották a tartományi képviselőház keretében működő Nemzeti Közösségek Tanácsának alakuló ülését, amelyen a testület elnökévé Egeresi Sándort választották, helyettesévé dr. Života Lazarevićet nevezték ki.
Egeresi első elnöki beszédében azt hangsúlyozta, hogy tisztességgel és becsülettel kívánja végezni új munkáját és úgy vélte, e testület munkája rendkívül fontos, mindenek előtt a nemzeti közösségek jogainak tiszteletben tartása, az általános emberi és kisebbségi jogok megőrzése és fejlesztése szempontjából.
Az új elnöknek gratulált Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is, aki elmondta, az Egeresivel való sokéves együttműködés tapasztalata azt bizonyítja, olyan megfelelő ember került erre a helyre, akinek személye a legjobb választás egy ilyen jelentős testület élére.
A Nemzeti Közösségek Tanácsának 30 tagja lesz, amelyet a közgyűlés választ meg annak megalakulása után. A tanács tagjainak fele a magukat szerbnek, a másik fele pedig a magukat valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak valló képviselőkből kerül ki.
A tanács döntéseit többségi szavazással hozza meg, azzal a feltétellel, hogy a szavazás akkor érvényes, ha arra a szerb képviselőknek több mint fele, illetve a nemzetiségek képviselőinek ugyancsak több mint fele szavazott. A tartományi képviselőház illetékességébe tartozó olyan kérdésekről hozott döntésekben, amelyek a nemzeti kisebbségeket is érintik, kötelezően ki kell kérni a Nemzeti Közösségek Tanácsának véleményét is.

Szerző (Forrás)
(021), Vajdaság Ma
Többi hír