Ugrás a tartalomra

Egeresi: Meg kell változtatni az alkotmányt

Szerbia alkotmányát meg kell változtatni, mert az országnak olyan európai alkotmányra van szüksége, amely megnyugtató módon rendezi Vajdaság státusát is, véli Egeresi Sándor, a VMSZ tisztségviselője.

Egeresi újvidéki sajtótájékoztatóján azt mondta, Vajdaság státusának kérdése nincs megoldva, de nem tartják tiszteletben a tartománynak a jelenlegi alkotmánnyal garantált jogait sem, sőt, egyes állami intézmények arra törekszenek, hogy tovább szűkítsék Vajdaság hatásköreit.

Mint mondta, Szerbiának európai alkotmányra van szüksége, amely rendezni fogja Vajdaság helyzetét is Szerbián belül, továbbá az esetlegesen létrejövő régiók státusát és erősíteni fogja a helyi önkormányzatokat is.
"Másfelől, a szerbiai nyilvánosság retteg holmiféle vajdasági szeparatizmustól", mutatott rá Egeresi és úgy értékelte, sürgősen meg kell állítani a tartomány gazdasági hanyatlását.

Egeresi a negyedik Vajdasági Konvenció anyagát felölelő kötet bemutatóján vett részt, ahol leszögezte, pártja nem támogatja a Szerbia föderalizációjáról szóló elképzelést, inkább Vajdaság széles körű autonómiáját szorgalmazza, törvényhozói, végrehajtói és bírósági hatalommal, a vagyonra és a jövedelemre való joggal.

Egeresi a negyedik Vajdasági Konvenció szervezőbizottságának társelnöke, a tartományi képviselőház korábbi elnöke. A konvenció politikai tanácsának elnöke, Živan Berisavljević ez alkalommal elmondta, Vajdaság együtt akar élni Szerbiával, de nem alárendelt szerepben, ami miatt az alkotmány megváltoztatását követelik.

Đorđe Subotić, a Vajdasági Klub elnöke ugyancsak arra mutatott rá felszólalásában, hogy Vajdaság státusának rendezése során nem a szeparatizmust, hanem az egyenrangúságot szorgalmazzák, s úgy vélte, erre a legjobb modell Szerbia föderalizálása úgy, hogy azt két egyenrangú köztársaság képezze.

Egyúttal bejelentette az "alkotmányozói mozgalom" megalakítását Vajdaságban, amelyet politikai pártok, kormányon kívüli szervezetek és a Vajdaság alkotmányos helyzetének felülvizsgálását és Szerbia föderalizálását szorgalmazó egyének alkotnak majd.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír