Ugrás a tartalomra

E-parlamentet vezettek be a Tartományi Képviselőházban

Gyorsabb és áttekinthetőbb munkát végezhet a jövőben a Tartományi Képviselőház. Az úgynevezett e-parlament bevezetésének alkalmából konferenciát tartottak ma Újvidéken.

A konferencián ismertették az új rendszer előnyeit. A fejlesztést 2018-ban kezdték meg és mintegy 90 millió dinárt fordítottak ezen célokra.

A fejlesztés által számítógépeken keresztül szavazhatnak a képviselők, továbbá rövidebbé válnak a képviselőházi üléseken zajló folyamatok. A technikai újításnak köszönhetően a tartományi képviselőház egyszóval hatékonyabb munkát végezhet majd, ami egyebek között azért is fontos, mert hat nyelven folyik a munka – mondta el a konferencián Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke: Úgy gondolom, az e-parlamenti rendszer lehetővé teszi majd a következő ciklusban a képviselők hatékonyabb munkáját, a gyorsabb működést, illetve hogy az energia azon részét, amit eddig a feladatok megoldásának technikai elemeire fordítottunk, a lényegre tudjuk fordítani a képviselőházban.

A cél az, hogy a digitalizációt a legmagasabb állami szinttől kezdve a helyi önkormányzati irodák szintjéig mindenhol bevezessék – emelte ki Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke: A végső célunk, hogy a polgároknak elérhetőbbé tegyük a mechanizmusokat, egyszerűsítsük az eljárásokat, illetve csökkentsük az időt és a költségeket, amelyeket megkövetelt a nem digitalizált rendszer.

Az e-parlament bevezetésével egy új korszak kezdődik a Tartományi Képviselőház életében – hangsúlyozta az eseményen Ana Brnabić, Szerbia miniszterelnöke: Együtt ünnepeljük az új korszak kezdetét a Tartományi Képviselőház munkájában, az új e-parlamenti információs rendszer bevezetését. Úgy vélem, a digitalizáció által ma ismét egy hatalmas és fontos lépést teszünk a közigazgatási reformok terén, az elektronikus kormányzás és modern informatikai rendszerek bevezetésével.

A fejlesztés megvalósításához az ENSZ Fejlesztési Programja, valamint a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség is hozzájárult.


 
Szerző (Forrás)
Pannon RTV