Ugrás a tartalomra

Deli: A vajdasági magyarság érdeke, hogy tömegesen vegyen részt a nemzeti tanácsi választásokon

A nemzeti tanácsi választásokon való tömeges részvételre buzdította a vajdasági magyarságot Deli Andor.

A vajdasági származású európai parlamenti képviselő a Magyar Összefogás listavezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót.

Hajnal Jenő kiemelte: Deli Andor számos szakmai tanáccsal segítette az eddigiek során a Magyar Nemzeti Tanács munkáját. Hozzátette: a kampány nagyon jó hangulatban zajlik.

Elsősorban a kisebbségi akcióterv kidolgozásában segítette számos tanáccsal az MNT munkáját Deli Andor. Emellett 2015 szeptemberében Brüsszelben, majd egy évre rá, Strasbourgban, az ő közbenjárásával mondhatta el Hajnal Jenő az MNT által megfogalmazott, az Európai Parlament számára is fontos problémákat. Olyan kapcsolatokat sikerült ezáltal kiépíteni, amik meghatározók voltak az MNT elmúlt négyéves munkájában - mondta a Magyar Összefogás listavezetője.

Hajnal Jenő, listavezető, Magyar Összefogás: „Különösen fontosnak találom azt az alkalmat, amikor 2017 októberében Nyilas Mihály oktatási, kisebbségügyi titkárral közösen Strasbourgban meghallgatáson vehettünk részt, amelyen akkor a mostani kormány elnökasszonya, Ana Brnabić, akkor államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterként ott volt, és egyebek között a kisebbségi akcióterv megvalósításáról beszélgethettünk, oktatási problémákról és azokról a kerettörvényekkel kapcsolatos vitákról, azoknak a meghozataláról, amelyek azóta elfogadásra kerültek és amelyek úgy gondolom, hogy megalapozzák azt a jövőbeni együttműködést, amely a következő négy évben a Nemzeti Tanács munkáját úgy segítik, hogy újabb lehetőségeket biztosítanak.”

Hajnal Jenő hozzátette: Deli Andorral a jövőben is folytatni kívánják az együttműködést, hiszen a vajdasági származású néppárti politikus méltán tudja képviselni a délvidéki magyarság érdekeit az Európai Parlamentben. Az MNT-nek köszönhetően példaértékű a Szerbiában élő magyarság helyzete - emelte ki Deli.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Az MNT, mint a vajdasági magyar közösség kisebbségi önkormányzata és egyúttal fő érdekérvényesítő szervezete valóban, hogy ha európai szintről vizsgáljuk a helyzetet, akkor egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézményről van szó, amely megállja a helyét, hogy ha az összehasonlító európai gyakorlatot is figyelembe vesszük. Azt gondolom, hogy a magyar kulturális önkormányzatiságnak a legmagasabb szintjét produkálja a vajdasági magyar közösségünk.”

Deli Andor szerint fontos időszak zárult most le, hiszen megszülettek az új törvények, amelyek által tisztázódott, hogy a szerbiai nemzeti tanácsok milyen jogállással, milyen hatáskörökkel rendelkeznek. A vajdasági magyarságnak egyértelműen érdeke, hogy minél tömegsebben vegyen részt a nemzeti tanácsi választásokon - nyomatékosította a néppárti politikus.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen