Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Szerbia nagypolitikában tett lépései kedvező visszhangra találtak Brüsszelben

Az európai parlamenti képviselő sajtótájékoztatója és előadása az újvidéki Európa Kollégiumban

Deli Andor európai parlamenti képviselő az újvidéki Európa Kollégiumban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, csütörtök esti látogatásának célja közelebb hozni az egyetemistákhoz azt a tevékenységet, amit EP képviselőként végez, illetve mindennapi brüsszeli tevékenységéről is beszámol a kollégium lakóinak.

„Ez azért fontos, mert ezek a fiatalok, akik most itt tanulnak - reményeink szerint - mire befejezik tanulmányaikat, addigra Szerbia – ha nem is válik EU-taggá – de Brüsszelhez jóval közelebb kerül, és nem lehet elég korán elkezdeni az ismerkedést az Európai Uniós intézményekkel, hiszen ezek az intézményeknek rólunk kell szólniuk.

A csatlakozást nem úgy kell megélni, mint tőlünk távoli, bennünket nem érintő történések sorozatát, hanem igenis az európai intézményekben számos olyan döntést hoznak, melyek a mi mindennapjainkat akár közvetett formában is meghatározzák, és ezért fontos, hogy ezekről a dolgokról a fiatalok tájékozódjanak”, nyilatkozta Deli Andor a Vajdaság Mának, majd a szerbiai kormányzat eddigi csatlakozási törekvéseinek brüsszeli értékeléséről is beszélt.

„Éppen a múlt héten zajlott le a szerbiai jelentés értékelése, és a parlament támogatta az eddig megtett kormányzati lépéseket meg a további fejezetek, elsősorban a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek megnyitását. Persze ezekben a dokumentumokban van azért számos meghagyás is, sok a tennivaló különböző területeken, hogy az eddigi jó munka meghozza gyümölcsét.

Nemcsak arról van szó, hogy fejezetet nyitni, mert az egy technikai dolog, hanem inkább arról kell beszélnünk, illetve az is kell, hogy tudatosodjon az emberekben, hogy ez nem egy öncélú történet, a fejezetek megnyitása, hanem az európai standardokat - akár a jogállamiság, akár az emberi és kisebbségi jogok vonatkozásában - minél közelebb kell hozzuk a szerbiai polgárokhoz és a mi közösségünkhöz is. Tehát erről kell, hogy szóljon a csatlakozási folyamat, hogy fel tudjunk zárkózni az európai standardokhoz”, magyarázta Deli.

A szerbiai kisebbségi akcióterv brüsszeli visszhangjáról szólva a vajdasági EP-képviselő elmondta, az pozitív elbírálásban részesült, ami a dokumentum jelenlegi formáját illeti.

„A múlt hét folyamán a munkacsoport vezetője be is mutatta a kisebbségi akciótervet a tagállamoknak, és az eddigi visszajelzések szerint pozitív értékelések hangzottak el, természetesen most várjuk a végleges változatot, amikor a kormány elfogadja az akciótervet”, tette hozzá Deli Andor, aki szerint általánosságban kedvezően ítélik meg Belgrád erőfeszítéseit az EU-integráció terén, de még rengeteg munkára van szükség, hogy Szerbia ne csak megnyissa, hanem le is zárja az összes csatlakozási tárgyalási fejezetet.

„Én azt gondolom, hogy a nagypolitikában tett lépései Szerbiának pozitív visszhangra találtak a brüsszeli intézményekben, mind az Európai Bizottságban, mind az Európai Tanácsban, és itt most az az elvárás, hogy ez a jó start tovább folytatódjon, illetve az elvárásoknak megfelelő tempóval haladjon előre, hogy Szerbia minél előbb eljusson arra a szintre, hogy nemcsak megnyitja, hanem sikeresen be is zárja a fejezeteket”, értékelt a Fidesz és a VMSZ EP-képviselője.

Deli Andor egy kis meglepetéssel is szolgált az egyetemisták számára. Európai parlamenti látogatást biztosítanak annak a 40 fiatalnak, akik a legjobban kiveszik a részüket a szakkollégiumi aktivitásokból, így próbálják őket minél aktívabb közösségi és társadalmi szerepvállalásra ösztönözni.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Toma Viktória
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto