Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Kiemelt fontosságú az EP-választások eredménye

A régió érdeke, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe és a többi uniós intézménybe, akik őszintén támogatják a nyugat-balkáni bővítést – jelentette ki Deli Andor.

A vajdasági fideszes EP-képviselő az EU-Szerbia parlamenti vegyes bizottság ma délutáni ülésével kapcsolatban beszélt Strasbourgban.

„Az Európai Parlament és az EU-Szerbia parlamenti vegyes bizottság mindig is a nyugat-balkáni bővítés elkötelezett támogatója volt, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az idei európai parlamenti választások eredménye rendkívül fontos a nyugat-balkáni régió jövője szempontjából. Az elkövetkező öt év különösen jelentős az élenjáró tagjelölt országoknak, Szerbiának és Montenegrónak. Nagy munka vár minden szereplőre, hogy a 2025-ös csatlakozási határidő megvalósulhasson, ezért a régió érdeke, hogy a minél szélesebb és őszintébb támogatás legyen a bővítés iránt. Az Európai Parlament szerepe továbbra is alapvető fontosságú lesz a kérdésben" - hívta fel a figyelmet Deli.
 
„El kell ismernünk, hogy az Európai Unió ezidáig nem volt képes megoldani a Pristina által a szerbiai árukra kivetett 100 százalékos vámok miatt kialakult helyzetet. Annak ellenére, hogy ezek az egyoldalú intézkedések a Belgrád-Pristina közötti párbeszédet is holtpontra juttatták, a szerb kormány és a szerbiai polgárok továbbra is elkötelezettek az ország uniós jövője iránt. Úgy gondolom, hogy az EU-nak el kell ismernie ezt az eredményt, és válaszként fel kell gyorsítania a csatlakozási tárgyalásokat. Jól tudjuk, hogy az újabb fejezetek megnyitásának előfeltétele a Pristinával való viszony normalizálása, de tekintettel a kialakult helyzetre, Szerbia európai jövője nem lehet az EU tehetetlenségének és Pristina egyoldalú lepéseinek a túsza" - mutatott rá a fideszes politikus.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen