Ugrás a tartalomra

Decemberben Hagyományok Háza Napok

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet készülő programjairól

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet idén is tartalmas évet tudhat maga mögött, és habár lassan az esztendő végéhez közeledünk, ebben az utolsó két hónapban is több érdekes programra, kiadványra számíthatunk tőlük, illetve a közreműködésükben.

Mivel a tavasszal a VMMI és a budapesti Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság között együttműködés indult, szeptemberben Zentán közös szervezésben tartották meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat, decemberben pedig Szabadkán Hagyományok Háza Napokat szerveznek. A rendezvényre december 13-án és 14-én kerül sor a tanítóképző karon.

Gondi Martina, a VMMI igazgatója elmondta, hogy a Hagyományok Háza Napok elsősorban szakmai rendezvény lesz, és a részvétel regisztrációhoz kötött:

– Az első nap egy nyílt nap lesz, mely a Hagyományok Háza gyakorlatát követi, vagyis a résztvevők a Hagyományok Háza széles körű tevékenységét ismerhetik meg. Kézművesek, mesemondók, népijátszóház-vezetők, viseletkészítők, zenészek, énekesek vesznek majd részt bemutatókon, gyakorlatokon, és erre főleg egyesületek csoportvezetőit várjuk.

A rendezvény keretében, a második napon a Találkozás a néphagyománnyal című program lesz nagyon érdekes, amely kimondottan pedagógusoknak és alsós általános iskolásoknak szól.

Ebben a Magyar Állami Népi Együttes zenészei, táncosai, valamint kézművesek, mesemondók és mindenféle mesterek közreműködnek, akik három órában komplex bemutatót, találkozást tartanak. Ezen a pedagógusok külső szemlélőként vesznek részt – magyarázta az igazgató.

A programokat tovább taglalva, Juhász Gyula, a VMMI népzenei munkatársa elmondta, hogy népzenei téren november folyamán szerveznek képzést, mégpedig november 17-én és 18-án tamburások részére:

– A Zentai Alkotóházban és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ termeiben tartjuk meg a képzést, és itt az utánpótlás-nevelésre fektetjük a hangsúlyt.

A jelentkezés már jórészt lezajlott, főleg általános iskolás tamburás gyerekek jelentkeztek, akik egy-két éve játszanak ezen a hangszeren, és ezúttal moholi és bácskai Duna menti népdalokat fognak tanulni. A foglalkozásokat Csurai Attila bajai tamburaoktató vezeti, aki egy igazán elhivatott és képzett oktató – mondta Juhász Gyula.

Ami a VMMI kiadói tevékenységét illeti, idén három kiadvány még biztosan napvilágot lát. Ezek Pénovác Antal Pacsér című monográfiája hangzó melléklettel, Silling István A kisbíró c. műve, valamint Szabó József A törökkanizsai kastélyparkok árnyékában című helytörténeti kiadványa.

Gondi Martina kérdésünkre elmondta, hogy a könyvkiadás és a programszervezés mellett az intézet állandó tevékenységei közül nagyon fontos kiemelni a digitalizálást, hiszen az folyamatosan zajlik, és munkatársaik évi százezer oldalt digitalizálnak:

– A digitalizálás ugyan nem egy látványos tevékenység, viszont nagyon fontos, és nekünk egyre inkább nő a digitalizált könyvtári állományunk, melynek nyilvánossá tételén közösen dolgozunk a Magyar Nemzeti Tanáccsal. Egy nagy közös honlapon lesz majd ez elérhető, ami folyamatosan épül.

Tavaly októberben kezdtük el a Magyar Szó digitalizálását, és már a hetvenes éveknél tartunk, tehát nagy ütemben haladunk, és ennek az internetes arcát is ki kell majd dolgoznunk, ami ugyancsak közös projekt az MNT-vel. A kollégák idén kezdték el az Új Symposion digitalizálását, és Varga Tamás kollégánk irányításával folyik a vajdasági magyar színházak szövegkönyveinek a digitalizálása.

Az Újvidéki Színház esetében már a befejezésnél tartunk, a szabadkaiakkal pedig most kezdjük az együttműködést.

Ami a jövőt illeti, a programjainkat már nem nagyon szeretnénk bővíteni, viszont a Vajdaságban az egyesületek által szervezett és nagy érdeklődésre számot tartó, valamint népművészeti rendezvényeket szakmailag szeretnénk segíteni.

Nekünk is, és a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaságnak is ez a célja, hogy itt a Vajdaságban minél színvonalasabb, szakmailag megtámogatott rendezvényeken vehessenek részt az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Homolya Horváth Ágnes
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét