Ugrás a tartalomra

Dačić, Vučić és Dinkić a kormányátalakításról

A hétfő este befejeződött megbeszélés után a részvevők egyike sem nyilatkozott a sajtónak, kedden folytatják az egyeztetést

Miután pénteken és a hétvégén mind a három hatalmi párt megvitatta a kormány átalakításával kapcsolatos véleményeket, és konkrét személycserékre tett javaslatot, hétfő késő délután zárt ajtók mögött egyeztetett Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt, Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt és Mlađan Dinkić, a Szerbia Egyesült Régióinak vezetője. A kormány épületében megtartott több mint négy órán át tartó ülés után egyikük sem nyilatkozott a kormány épülete előtt várakozó újságíróknak, közleményt sem adtak ki. A B92 RTV értesülései szerint a megbeszélés kedden délben folytatódik.

Hivatalos információk híján a média a nap folyamán a Politika napilap által közölt információkkal foglalkozott. Ezek szerint Ivica Dačić kormányfő Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter, valamint Žarko Obradović oktatásügyi tárcavezető végleges menesztése mellett döntött, s ezt a döntését éppen a szóban forgó találkozó alkalmával közölte koalíciós partnereivel. A nap folyamán sem a haladók tábora, sem a szocialisták nem kívánták érdemben kommentálni a Dačićhoz közel álló hírforrásra hivatkozó állításokat. A SZER vezetője annyit közölt, hogy szeretné, ha mielőbb véget vetnének a kormányátalakítás egyre inkább elhúzódó folyamatának, s áttérnének a gazdasági kérdések rendezésére. Mint ismeretes, e párt a hétvégén arról hozott döntést, hogy a kormánykoalíció tagjaként kíván a továbbiakban is tevékenykedni, s elfogadta azt a javaslatot, mely a pártelnök által irányított minisztérium kettéosztására vonatkozott, azzal, hogy Dinkić megtartaná magának a pénzügyek irányítását, az újonnan létrehozott önálló gazdasági tárcát pedig átengedné az SZHP által kijelölt személynek.

Olyan információk is keringtek, melyek szerint Dačić is kész lemondani a belügyminisztérium vezetéséről, ha Dinkić a kormányban marad, ezzel ugyanis a koalíció mindhárom vezetője lemondana egy-egy eddig betöltött tisztségéről.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok