Ugrás a tartalomra

A csomagosztás a szórványban kezdődött

Potápi Árpád János: A magyar kormány az MNT-vel karöltve a szülők költségein kíván enyhíteni a beiskolázási csomaggal és a folyamatos oktatási-nevelési támogatással

Hétfőn Bezdánban és Bácskertesen rendeztek ünnepélyes tanévnyitót a ma első osztályba induló kisdiákoknak. A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának részeként a háromszáz tanulót oktató bezdáni Testvériség-egység Általános Iskola 14, és a 103 fős bácskertesi József Attila Általános Iskola hat elsőse Potápi Árpád Jánostól, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikáért felelős államtitkárától és mgr. Hajnal Jenőtől, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől vehette át a tanfelszereléssel teli, termetes csomagokat.

A gyerekek lelkendezve bontogatták az ajándékot, egymás után szedték ki a zsákokból a füzeteket, írószereket, a gyurmát, és a szülők is álmélkodtak a csomagok értékes tartalma fölött.

Bezdánban Zweng Mária igazgatónő üdvözölte a vendégeket, az államtitkárt, az MNT elnökét, Pirityiné Szabó Juditot, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető asszonyát, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, a tartományi parlament elnökét, Pelt Ilona tartományi képviselőt, a VMSZ intézőbizottságának tagját, a kisdiákokat, a szülőket és hozzátartozókat, valamint a helyi önkormányzat képviselőit.

Az elsős diákok Kanizsai Ilona osztálytanító és könyvtáros, illetve Busity Valéria, a leendő elsősök tanítónője fölkészítésében verssel, tánccal és népi gyermekjátékokkal csalogatták az iskolapadba a kicsiket.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke gratulált a szülőknek, hogy magyar iskolába íratták gyermekeiket, ami olyan helyen, mint akár Bezdán, akár Bácskertes, természetesnek tűnik, de miként kiemelte, manapság már annyi minden megváltozott, hogy hajlamosak vagyunk sok mindenről megfeledkezni, így akár alapvető értékeinkről is.

 AZ ANYANYELVI OKTATÁS MEGTARTÓ ERŐ

– Az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ilyen előkelő vendégekkel van jelen a tanévnyitón, nem véletlen, hiszen látjuk, Önök fölismerték, hogy közösségünket akkor tudjuk mindannyian együtt erősíteni, ha gyermekeinket is anyanyelven oktatjuk és képezzük, az óvodától az általános iskolán és középiskolán keresztül az elérhető felsőoktatási szintig, és egyben meg szeretnénk Önöket erősíteni ebben a közös hitünkben, hogy szülőnek, gyermeknek, pedagógusnak, a közösségnek az anyanyelvi oktatás révén kell beruházást tenni a magyar közösség jövője érdekében – mondta egyebek közt Hajnal Jenő, majd megköszönte a magyar államnak, a kormányának, és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, hogy folyamatosan kiáll e törekvés mellett és anyagilag is támogatja a beiskoláztatási programot.

 Potápi Árpád János államtitkár ugyan előre megírt beszéddel érkezett az ünnepélyes és jelképes tanévnyitóra, de mind Bezdánban, mind Bácskertesen, ahol első ízben járt, az óvodából elsőbe, illetve az alsóból fölső tagozatba induló gyerekek műsora olyannyira megihlette, hogy beszéd helyett spontán közvetlenséggel szólt a népes közönséghez.

 – Mindig hangsúlyozom, hogy fontos a gyermekvállalás, fontos, hogy a magyar gyerekek anyanyelvükön tanuljanak, és a közösségükben ezt a nyelvet használják. Azért tartom lényegesnek az újvidéki Európa Kollégium létrehozását, mert az ott az egyetemre járó magyar fiatalok, akár magyar, akár más tannyelvű kart látogatnak, esténként, hétvégeken magyarul társaloghatnak és erősíthetik az összetartozás érzését.

 HA A SZÓRVÁNYMAGYARSÁGOT FÖLADJUK..

 Potápi kiemelte, hogy a gyerekek beiskoláztatása jelentős anyagi terhet ró a szülőkre. Nyár végén, a mezítlábas, papucsos időszak lejártával derül ki, hogy a gyerek kinőtte a cipőjét, ruháját, újat kell venni, aztán jön az iskolatáska, a tankönyvek, mi egyéb. A magyar kormány az MNT-vel karöltve a költségeken kíván enyhíteni a tanévkezdő csomaggal és a folyamatos oktatási-nevelési támogatással. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a szórványban kezdték az oktatási csomagok kiosztását, a következőket válaszolta:

– Minden ember számára ott a világ közepe, ahol él. Számunkra fontos, hogy ott is erősítsük az együvé tartozás érzését, ahol nagy az elvándorlás, megcsappant a gyermekvállalási kedv. Ezért indítottuk el a szórványmagyarságra figyelő Petőfi Sándor Programot, mert ha a szórványt föladjuk, utána jönnek nemzetünk nagyobb bástyái. Magyarországon vannak szociálpolitikai eszközeink, amelyekkel a negatív demográfiai mutatókon igyekszünk változtatni, a határon túli magyarság körében viszont másképpen tudunk és igyekszünk segíteni. Fölismertük, hogy a gyerekek számára hatalmas törést jelent, amikor átlépnek az óvodából az iskolába, és ha emellett még idegen nyelvi környezetbe kerülnek, az hetekre, hónapokra traumatikus hatással van rájuk. Ennek elkerülésére ösztönözzük a szülőket, hogy csemetéiket magyar óvodába, majd magyar iskolába járassák. Ezt lehetőségeink szerint támogatjuk, és segíteni kívánunk a szülőknek, így minden vajdasági magyar iskolában megkapják a diákok az oktatási csomagokat, bizonyára enyhítünk kiadásaikon.

Bácskertesen is a leendő ötödikesek és az idősebb tanulók fogadták a vállukon iskolatáskával megjelent elsősöket. Tarka összeállításukkal igyekeztek kedvre bírni őket az előttük álló, eddiginél komolyabb feladatokra. A kicsik is műsorral búcsúztak az óvodától és óvónőjüktől, majd közös meghajlással köszönték meg a Hajnal Jenőtől és Potápi Árpádtól átvett csomagokat.

 MI LESZ VELÜNK?

 Csíkos Sándor iskolaigazgató tanévnyitó beszédében kihangsúlyozta:

 – A minap, a Kárpát-medence egy másik országában egy tanévnyitó rendezvényen kedves kollégám és barátom azt kérdezte, mi lesz velünk? E tanévkezdőn, ami kevésbé zökkenőmentes a korábbiaknál, és is azt kérdezem: Mi lesz velünk? Úgy mondják, minden kornak megvan a maga harca. A mi korunk nagy küzdelmeit, a törvények, rendeletek, ilyen-olyan alapelvek dzsungelében, a pénz és az arrogancia ellen kell vívnunk a túlélésért. Ingatag talajon, talán ingoványban menetelünk. Aki nem emeli fel a fejét, az nem jut levegőhöz, megfullad. Lehajtott fejjel nem látni a célt sem.

 A bácskertesi rendezvényen, ahol a díszvendégekhez csatlakozott Péter István, az apatini helyi önkormányzat képviselője, Potápi Árpád az iskolaigazgató mellett kiemelte mindazt, amit ez a település a magyar közösség érdekében tett, különösen az iskolában, amely számos tehetséget nevelt ki, akik ma a tudománynak élnek, vagy éppen egykori iskolájuk mai oktatói, Csizmadia Anna világhírű népdalénekest, illetve a magas magyar állami kitüntetésben részesült dr. Silling István nyelvészprofesszort és néprajztudóst, és a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportját.

 

– Köszönettel tartozunk a szülőknek, hogy fölnevelték a gyerekeket és magyar iskolába járatják őket. Mindenütt fontos megtartani a magyar nyelvű oktatást. A politikának, mindenekelőtt a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül az a feladata, hogy ehhez megteremtse a lehetőséget. Ennélfogva ünnepnap ez a mai, nem csupán a szülőknek, akik elkísérték gyerekeiket a tanévnyitóra, hanem mindannyiunk számára. Idén jelképszerű újrakezdésnek lehetünk szemtanúi: Maradékon közel négy évtized után nyílik újra magyar első osztály, Verbászon óvodai magyar csoport, amit egy-két év után iskolai tagozat megnyitása követ. Örömteli, ami Nyugat-Bácskában is e téren történik. Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, amiért segít egyszerűbbé és elviselhetőbbé tenni a beiskoláztatás folyamatát – nyilatkozta a rendezvényen kívül a sajtónak Pásztor István.

Szerző (Forrás)
JJ, Magyar Szó
Többi hír