Ugrás a tartalomra

A csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteit nyitották meg

A 33-as a pénzügyi és költségvetési rendelkezésekre, a 13-as pedig a halászatra vonatkozik. Ezzel 14-re nő a megnyitott fejezetek száma, melyek közül eddig ideiglenesen kettőt sikerült lezárni.

A most megnyitott pénzügyi és költségvetési rendelkezésekre vonatkozó 33-as, illetve a halászatot szabályozó 13-as csatlakozási fejezetek rendkívül fontosak Szerbiába számára - véli Jadranka Joksimović. Szerbia európai integrációért felelős minisztere elmondta, az országnak ugyan nincs tengere, de ennek ellenére is egyre komolyabb halgazdálkodás folyik Szerbiában, amely a jövőben tovább fejlődhet.

A pénzügyi és költségvetési rendelkezésekre vonatkozó fejezet legfontosabb része pedig, hogy Szerbiának ezentúl fizetnie is kell az EU kasszájába, de a lekérhető uniós pénzeszközök jóval magasabbak lesznek.

A további csatlakozási fejezetek megnyitásának felgyorsítása azonban elengedhetetlen - véli a miniszter.

Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter, Szerbia: „Igyekezni fogunk, hogy gyorsabban haladjunk, és évente legalább 7-8 fejezetet megnyissunk, mert azzal a tempóval 2021-2022 környékén befejeznénk a csatlakozási fejezetek megnyitását. Ekkor a végső reformokhoz érünk, a fejezetek lezáráshoz és amennyiben ezt felgyorsítjuk, akkor 2025-re befejezzük.”

Johannes Hahn fontos lépésnek nevezte a két újabb csatlakozási fejezet megnyitását. Az Európai Unió bővítési biztosa szerint hamarosan újabb fejezetek is megnyílhatnak, ehhez azonban Szerbiának még van mit tennie.

Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa: „Szerbiának azonnal fel kell gyorsítani a reformokat, főként a jogállamiság tekintetében. Fontos, hogy befejezze az alkotmány reformját miután a módosításokat összhangba hozza a Velencei Bizottsággal. Szerbiának válaszolnia kell az igazságszolgáltatás és a szabad véleménynyilvánítás területén jelentkező kihívásokra. Azonban biztosítékot kaptunk arról, hogy ezen már dolgoznak.”

Deli Andor vajdasági származású EP képviselő elégedetlen azzal, hogy az öt előkészített tárgyalási fejezetből csak kettő került megnyitásra.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Nem vagyok elégedett az unió teljesítményével e tekintetben. Sajnálatos, hogy az öt teljesen elkészített fejezethez viszonyítva mindössze kettő jóváhagyása történt meg a tanácson. Azt gondolom, hogy egyfajta kivárás van még mindig az unióban és én remélem azt, hogy az év végéig ezek az elmaradt fejezetek megnyitásra kerülnek.”

Brüsszelben nemrégiben egy olyan dokumentumot fogadtak el, amely igen pozitívan értékeli a szerbiai reformokat. Ebben egyebek mellett az áll, hogy nem lehetetlen a 2025-ös csatlakozás, amennyiben az országban felgyorsítják a reformokat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV