Ugrás a tartalomra

Csaknem kétszáz új háztulajdonos

Aláírták a Prosperitati Alapítvány falusi házak vásárlására szóló pályázatának szerződéseit – Új munkahelyek nyílnak a Goodwill Pharma és a Hollo Company nagyvállalatokban

A Prosperitati Alapítvány első körben 2016-ban írt ki házvásárlási támogatást. Akkor 101 pályázatot adtak át, és közülük hetvennyolc részesült kedvező elbírálásban.

Ennek köszönhetően 78 fiatal család, családalapítás előtt álló pár jutott új otthonhoz. 2017-ben a pályázók száma megháromszorozódott, 318 pályamű érkezett a Prosperitati irodáiba.

Tavaly decemberben hatvannégy, tegnap pedig további 197 szerződést írtak alá. A pénteki szerződéskötésnek köszönhetően 583 ember élete változhat meg gyökeresen, és mozdulhat el kedvező irányba. A mostani pályázati körben mintegy 390 millió dinárt hagytak jóvá, ami 3,3 millió eurót jelent.

A legnagyobb számban Magyarkanizsa és Topolya községben vásárolnak házat, mindkét esetben 34 sikeres pályázóval, 23-an Óbecsén és 19-en Szabadkán. Emellett Vajdaság egyéb helységeiben is pályáztak sikeresen, többek között Kishegyesen, Zomborban, Csókán, Zentán, Adán, Nagybecskereken, Pancsován, Antalfalván, Begaszentgyörgyön.

Az ünnepélyes szerződés-aláíráson a sikeres pályázók mellett több rangos vendég is képviseltette magát, köztük Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Kiss-Parciu Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának helyettes államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János, magyarország szabadkai főkonzulja, valamint Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, az OTP Bank és a Prosperitati Alapítvány képviselői. 

– A Prosperitati Alapítvány kiváló munkát végez immár két éve, és igazán megbízható partnere a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, illetve Magyarország kormányának.

A vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően több tízezer emberhez jutottunk el, ami igen nagy eredmény – mondta felszólalásában Kiss-Parciu Péter. Hozzátette: a házvásárlási támogatási program egy olyan program, amelyen leginkább érezhető az a célunk, hogy a vajdasági magyar közösséget az itthon maradásra ösztönözzük, és a boldogulásukat helyben segítsük elő, az életminőségüket helyben javítsuk – fogalmazott Kiss-Parciu.

Pásztor István felszólalásában kiemelte, hogy a Prosperitati Alapítvány az eddigiek során négy körben huszonegy pályázatot hirdetett meg. A házvásárlási támogatás az egyik legsikeresebb pályázat volt.

– Ha ezeknek az ünnepi pillanatoknak, mint ez a mai szerződés-aláírás is, van igazán megerősítő üzenete, akkor az az én számomra mindenféleképpen az, hogy a vajdasági magyar közösség tudásban, fölkészültségben, élni akarásban, megkapaszkodási vágyban rendíthetetlen.

Mindaz, amit az elmúlt két évben elértünk a Prosperitatin keresztül, lehetetlen lett volna, ha nem találkozik a közösség akaratával, elvárásával és szándékával – mondta Pásztor, akitől azt is megtudtuk, hogy a közeljövőben a Prosperitati újabb pályázatokat ír ki.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel újra meghirdetik a házvásárlási támogatást. Ugyanakkor olyan pályázatot is kiírnak, amelyen azok vehetnek részt, akik hosszú távú kooperációs szerződést írnak alá az alapítvány által támogatott integrátorokkal. Ez előreláthatólag 4000 embert érint. Mindezek mellett a tervek szerint új vállalkozások megnyitására úgynevezett start up pályázatot is meghirdetnek. Jelenleg is zajlik a turizmusfejlesztés stratégiájának a kidolgozása, ami a jövőben újabb pályázási lehetőségeket nyithat meg. „A sajátunkban könnyebb lesz”

A székelykevei Gyuris Zsolt és párja, Karolina négy éve házasodtak össze, egy két és fél éves kislány és egy nyolc hónapos kisfiú szülei.

– Nekünk a szükséges dokumentumok beszerzésével volt a legtöbb munkánk. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a telkek nem voltak legalizálva. Az első körben is pályáztunk, akkor figyelmeztettek, hogy ezt oldjuk meg.

Ez rengeteg szaladgálással járt, de úgy gondolom, megérte. Mind a ketten a tanügyben dolgozunk, a feleségem kémiát tanít Székelykevén, én meg testneveléstanár vagyok a falumban, illetve egy újvidéki középiskolában is dolgozom. Emellett méhészkedéssel is foglalkozom – tudtuk meg Gyuris Zsolttól.

A kispiaci Erdélyi Gabriella párjával, Tivadarral vett részt a tegnapi ünnepélyes aláíráson. Mind mondta, állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoznak, és ez a házválasztásnál is fontos szerepet játszott. 

– Van egy hétéves és egy négy hónapos gyerekünk, és úgy gondoltuk, hogy sokkal könnyebb lesz boldogulnunk, ha lesz saját házunk, ahol csak a gyerekek és mi élünk – mondta Erdélyi Gabriella.

Renkó Ágnes és Muzslai Árpád Moholról érkeztek az ünnepélyes szerződés-aláírásra.

– Azért döntöttünk úgy, hogy pályázunk, mivel nemrégiben diplomáltam, és nagy segítség, hogy nem kell albérletet fizetnünk, és hogy a saját házunkban tudunk élni. Én védőnőként végeztem Szegeden, a párom pedig gépészmérnöknek tanul jelenleg is. A jövőt mindenféleképpen Adán képzeljük el – mondta Renkó Ágnes.

Új gyógyszertár és modern sertéstelep

A nagyvállalatok részére kiírt pályázaton sikerrel szereplő vállalatokkal kötött szerződések ünnepélyes aláírására 2017. október 6-án került sor.

Akkor elhangzott, hogy két pályázóval 2018 elején kötnek szerződést. Ez tegnap meg is történt.

A Goodwill Pharma nevében Tamás Zoltán társtulajdonos, igazgató, a Holló Company képviseletében pedig Holló Roland, a cég tulajdonosa látta el kézjegyével a támogatói szerződéseket.

Újságírói kérdésre Tamás Zoltán elmondta, hogy a támogatásnak köszönhetően lehetőségük nyílik egy gyógyszergyár építésére, a befektetés teljes összege 4 millió euró.

A gyógyszergyár Szabadka és Palics között kap helyet, és primáris, illetve szekundáris gyógyszereket és gyógykészítményeket gyártanak majd. A cég egy első osztályú, akkreditált laboratóriummal is gazdagodik majd, és mellette egy 1000 négyzetméteres saját nagykereskedelmi raktárat is létesítenek. A tervek szerint a projektum 15 hónap alatt valósul meg. A Goodwillnek jelenleg hatvan munkása van, illetve a kiskereskedelmi láncában további hatszáz fő dolgozik. Az új részleggel a termelésben 25–40 új munkahely létesül majd.

Holló Roland elmondása szerint cégük az utóbbi 15–20 évben Doroszló és környéke mezőgazdasági termelését szerette volna integrálni, és elsősorban a sertéstenyésztés fejlesztése érdekében tettek nagy lépéseket. Az eddigiek során is számos kooperánssal dolgoztak együtt, és a jövőben növelni szeretnék a számukat.

– A terveink szerint Európa egyik legmodernebb sertéstelepét fogjuk létrehozni, s ez a kooperánsainknak is hasznára válik, mert évi több mint 25.000 malacot tudunk kiadni bérhizlalásra, ami a családoknak plusz kereseti lehetőséget teremt.

A Prosperitati Alapítvány a jövőben pályázatot ír ki az együttműködő partnereinknek, akiknek így lehetőségük lesz a fejlődésre, felújíthatják a régi épületeket, újakat építhetnek, illetve etetőberendezést is vásárolhatnak – fogalmazott Holló Roland.

A Holló Company projektumának teljes összege 4 millió euró, ennek körülbelül a felét a Prosperitati adja. A befektetésnek köszönhetően közvetlen munkatársaik számát kilencről harmincra tudják növelni, a kooperánsok száma pedig nyolcvannal növekedhet. A cég a sertéseket a belföldi piacon értékesíti, több vágóhíddal is szerződéses viszonyban van.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B-em
Többi hír