Ugrás a tartalomra

Célegyenesben a projektumok

Új vajdasági elismerésekről és az anyanyelv parlamentbeli használatáról is szavaztak a képviselők

A Tartományi Képviselőház 26. ülése – amelyet szerdán megszakítottak – tegnap folytatódott. A parlamentben elfogadták többek között a Vajdaság Autonóm Tartomány díjainak és elismeréseinek a létrehozására vonatkozó javaslatot. Új elismerés lesz a tartomány Mihajlo Pupin-díja, amely a legmagasabb rangú életműdíj. A művelődés terén kimagasló eredményekért járó elismerés pedig Fehér Ferenc nevét viseli.

Az első napirendi pontban szereplő ügyrendi szabályzat módosítási javaslatát szintén elfogadták, amely lehetővé teszi a képviselők számára, hogy anyanyelvükön szólalhassanak fel a bizottságok ülésén is.

DÍJAK ÉS DÁTUMOK JOGOSSÁGA

A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója támogatta a vajdasági díjak meghatározásáról szóló javaslatot.

– Nagyon fontos, hogy kimagasló személyekről kapják ezek a díjak az elnevezésüket, ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy éppen a művelődés terén odaítélendő díj Fehér Ferenc nevéhez kötődik, hiszen öt és fél évig kellett azért harcolnunk, hogy az újvidéki Fehér Ferenc téren méltó szobrot emelhessünk neki, amelyet minden évben megkoszorúzunk a magyar költészet napja alkalmából – mondta Erdély Lenke, a VMSZ képviselője.

Az eddigi három díj – az oktatásban felmutatott kiváló eredményért a Đorđe Natoševićről elnevezett elismerés, valamint a sport és a nemi egyenjogúság terén elért teljesítményért járó elismerések – mellett újabb három területen ítélnek oda díjat: a kultúra, a gazdaság és a művészet terén.

A vajdasági díjak elnevezése kapcsán megoszlott a képviselők véleménye. A vita során elhangzott, hogy csupán egy elismerést neveztek el nőről, méghozzá a nemek közötti egyenjogúság terén végzett kimagasló tevékenységért járót, amely Milica Tomićról kapta a nevét. Aleksandar Jovanović, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője szerint e díj elnevezése nem hozható összefüggésbe a nemek közötti egyenjogúság eszményével és céljaival, különösképpen mert ,,egy gyilkos és antiszemita” feleségének a nevéről van szó. Igor Mirović tartományi kormányfő elmondta, hogy Milica Tomić többek között jelentős újságírói tevékenysége révén érdemli ki azt, hogy róla nevezzék el a szóban forgó elismerést.

Az elismeréseket a tartomány számára jeles napokon adják majd át: november 25-én, Vajdaság Szerb Királysághoz való csatolásának napján, május 15-én, a májusi közgyűlés megtartásának napján és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján.

Az ellenzék nem ért egyet a kijelölt dátumokkal. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt képviselője szerint november 25-e Vajdaság számára jelentéktelen dátum, hiszen 1918-ban még nem is létezett Vajdaság. A párt álláspontja szerint november 24-ének és 25-ének állami ünnepként kellene szerepelnie a naptárban.

LEHETŐSÉGEK AZ IDEGENFORGALOMBAN

A 2018–2022-es időszakra vonatkozó idegenforgalmi fejlesztésre irányuló program javaslatát szintén megvitatták. Szó esett többek között az egészségügyi turizmus jelentőségéről és az arra irányuló fejlesztési tervekről, a Péterváradi vár megóvásáról, valamint a Palicsi-tó állapotáról. Branislava Belić, a Szerb Szociális Párt képviselői csoportjának tagja kiemelte a vajdasági egészségügyi turizmus fontosságát mint reális kitörési pontot. Đurađ Jakšić a Péterváradi vár védelmének fontosságáról szólt, és a Palicsi-tó állapotának mielőbbi orvoslását szorgalmazta.

ELŐREHALADÁS TAPASZTALHATÓ

Míg az ellenzék több szempontból is kifogásolja a 2018. január és szeptember közötti időszakra vonatkozó költségvetési jelentés tartalmát, Igor Mirović kiemelte, hogy a tartomány számára legfontosabb beruházások többsége a megfelelő irányba halad, és minden egyes szektorban előrehaladás tapasztalható. A legnagyobb projektumok, a Vajdasági RTV és a szabadkai Népszínház épületének befejezése, az újvidéki Egyetemista Művelődési Központ kivitelezése, az öntözőrendszerek kiépítése, valamint a tartomány területén működő egészségügyi intézmények fejlesztésében jelentős előrehaladás történt.

Erdély Lenke elmondta, hogy a VMSZ képviselői a költségvetési jelentés elfogadására szavaztak.

– A projektumok, amelyeket a tartomány elkezdett és amelyek jelenleg is folyamatban vannak, sikeresen haladnak. Úgy tűnik, e fontos beruházások belátható időn belül, a jövő év folyamán befejeződnek – mondta Erdély Lenke.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, trk