Ugrás a tartalomra

Bővül a kerékpárút-hálózat

Az IPA-Interreg Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként megvalósuló OptiBike projektum célja, hogy a kerékpáros-közlekedés körülményeinek javításával optimalizálják a két ország közötti határszakasz forgalmát. A projektum legnagyobb hozadéka, hogy a benne részt vevő önkormányzatok területén több kilométernyi kerékpárút épül ki. A magyarországi Tompa Város területén 3,2, míg Ásotthalom Nagyközségben 6,9 kilométernyi kerékpárutat hoznak létre. A két magyarországi település szerbiai partnere, illetve a projektum vezető kedvezményezettje Szabadka Város, és ezen helyi önkormányzat területén összesen 7,9 kilométer bicikliút kiépítése történik meg.

Pénteken a szabadkai Városházán megtörtént a szerződések aláírása a kivitelezővel. Az OptiBike projektum keretén belül megvalósított közbeszerzési eljárás eredményeként a bajmoki Dubrava Kft. építheti meg az összesen 7,9 kilométernyi kerékpárutat Kelebián és Királyhalmán. A munkálatok értéke áfa nélkül 64 809 523,05 dinár. A kiválasztott kivitelezőtől származó információk szerint a kerékpárutak építése ez év júliusának végéig meg kell hogy kezdődjön, míg a munkálatok befejezése szeptember végén várható. A szerződés értelmében Kelebián Tompa irányába az Edvard Kardelj út mentén 3 kilométernyi szakaszon, Királyhalmán pedig egy 4,9 kilométer hosszú, a Buki hídtól az Ásotthalmi határátkelőig vezető szakaszon épül ki kerékpárút, és ez várhatóan nemcsak a közlekedésben hozhat változásokat, hanem gazdasági hatása is lesz.

Az OptiBike projektum összköltsége 2 566 000 euró. Ennek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja, míg 15 százalékát a projektumban részt vevő önkormányzatok önrésze képezi. A projektum zárásának hivatalos időpontja 2019. szeptember 30-a.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír