Ugrás a tartalomra

Botrányos parlamenti szavazás

A hatalmi koalíció először megszavazta a tartomány által beterjesztett módosítási javaslatot, majd újra szavaztatták azt

A Szerbiai Képviselőház szombaton 120 igennel először elfogadta, majd technikai okokra hivatkozva újraszavaztatta a költségvetési rendszerről szóló törvény azon módosításait, amelyeket a tartományi képviselőház javasolt. A második voksolás során a javaslatra csupán 15 képviselő szavazott. A technikai okokat a parlament elnöke nem részletezte. A képviselőházi ellenzék szerint a szavazás tükrözi, hogy miként működik az állam. Ugyanakkor kilenc év óta ez volt az első tartományi törvényjavaslat, amely egyáltalán eljutott a Szerbiai Képviselőház elé.

A Szerbiai Képviselőház szombati ülésén nem fogadta el a költségvetési rendszerről szóló törvény azon módosításait, amelyeket a tartományi képviselőház javasolt. A törvénymódosítással azt kívánták elérni, hogy a tartományi költségvetést megillető hétszázalékos összeget Szerbia teljes költségvetési bevételéből és ne csak a befolyó adókból származó összegből számítsa ki Belgrád, mint azt a szeptemberben elfogadott törvény előírja. A törvényjavaslatot néhány héttel ezelőtt vitatták meg, majd néhány nappal ezelőtt a módosítási indítványok vitája is lezajlott. Mint arról Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője lapunknak beszámolt, a Szerbiai Képviselőház szombati ülésén került sor a törvényjavaslatról szóló szavazásra, amikor is először 120 képviselő megszavazta a javaslatot, ezt követően Nebojša Stefanović, a parlament elnöke egy technikai hibára hivatkozva megismételtette a voksolást. Ekkor már csak 15 képviselő támogatta a jogszabályt.

– Ironikusan megjegyezve, ez azt bizonyítja, hogy amikor a hatalmi képviselők saját meggyőződésük szerint szavaznak, akkor támogatják a vajdasági javaslatokat, de amikor rájönnek, hogy a pártfegyelem mást diktál, akkor a szavazás végeredménye teljesen más. Teljesen egyszerűen viszont az történhetett, hogy a képviselők nem figyelve arra, hogy milyen törvény következik, hogy ki terjesztette be a jogszabályt, automatikusan megszavazták azt – mondta Pásztor.

Szavai szerint az, hogy a parlament elnöke belátva a tévedést, megsemmisítette az eredményeket és újra szavazásra bocsátotta a jogszabályt, szabályellenes. Mint megjegyezte, mivel az ügyrend megsértésére hivatkozva nem lehet szavazás közben szót kérni, valamint a következő ülésen sem lehet szót kérni az előző ülésen történt szabálytalanságokról, az ügy jogi vákuumba került, vagyis nincs lehetőség jogorvoslatra.

– Ez előfordult az előző parlamenti ciklusban is, tehát nem példa nélküli esetről beszélünk – szögezte le a parlamenti képviselő.

Kiemelte, hogy a parlament elnöke elegánsabban, vagyis szabályszerűen is kezelhette volna a szavazást, ugyanis nem a végszavazás esetében hibáztak a képviselők, hanem az általános szavazás alatt. A törvényjavaslatok megszavazása a következőképp alakul: először általános szavazást tartanak a jogszabályról, ezt követően a rá beadott módosítási indítványokról szavaznak a képviselők, majd végül a módosítási indítványokat is magában foglaló törvényjavaslatról tartanak egy utolsó, végleges szavazást.

– A szabályszerű megoldás az lett volna, ha általánosságban elfogadják a törvényt, a módosítási indítványokat is, azonban a végszavazásnál már nem támogatják a jogszabályt – magyarázta Pásztor.

Mint megjegyezte, annak ellenére, hogy a hatalmi koalíció nem támogatta a tartomány javaslatát, a javaslat beterjesztése jó alkalom volt arra, hogy a Szerbiai Képviselőház két napon keresztül a tartományi költségvetésről és a fennálló gondokról vitázzon. Kilenc éve ez volt az első alkalom, hogy a tartományi parlament által beterjesztett javaslat egyáltalán napirendre kerülhetett a Szerbiai Képviselőházban.

– Ez egyrészt azt bizonyítja, hogy a jelenlegi parlamenti vezetés másként áll a tartományi kérdésekhez, mint az előzőek, másrészt a tartományi parlament tekintélye sokkal magasabban van, mint az elmúlt években – vetette fel a VMSZ parlamenti képviselője.

A szombati szavazás tükrözi, hogy a Szerbiai Képviselőház miként működik – vélekedett lapunknak Popović Judit, a Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselője.

– A többség tulajdonképpen csak azért ül a parlamentben, hogy megszavazza a hatalom, a kormány által jóváhagyott jogszabályokat. A fenti példából jól látható, hogy a képviselők részéről nem történik önálló mérlegelés és csupán a kormány akaratát viszik véghez. Olyanok, mint az iskolapadban ülő diákok, akik szorgalmasan követik a tanár bácsi utasításait, megszokták, hogy a jogszabály a kormánytól érkezik és annak megfelelően szavaztak, holott ebben az esetben nem a tartomány javaslata volt előttük. Nem figyeltek oda – érvelt az LDP képviselője.

Szavai szerint a szavazás megismétlése jogtalan volt és az egész történet azt bizonyítja, hogy a képviselők nagy részét nem érdekli a parlamenti munka, valamint az, hogy a szerbiai képviselőház az alkotmány szerint betöltse feladatát. A parlamenti képviselő szerint, mivel a történtekre nem létezik jogorvoslat, csupán politikai úton lehet a történtekre reagálni.

– A közvélemény előtt rá kell mutatni, hogy miként viszonyulnak a vajdasági javaslatok iránt és mi a parlament tényleges szerepe ebben az országban – mondta Popović.

Annak ellenére, hogy az ellenzéki képviselők szerint szabályellenes volt technikai okok miatt – amelyeket senki sem részletezett – megismételni a szavazást, a hatalmi koalíció nem zavartatta magát. Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője szerint a képviselőház elnökének indoklása érthető volt, technikai hiba történt. Kiemelte, nem tudja, hogy először ki hogyan szavazott, de az SZSZP a vita során világosan kifejtette a tartományi törvényjavaslattal kapcsolatos álláspontját. Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint a félresikerült szavazással kapcsolatban annyit mondott, hogy az LDP és a Demokrata Párt azért szeretné megakadályozni a parlament munkáját, mert az SZHP kiemelkedő eredményeket tud felmutatni a korrupció és a szervezet bűnözés felszámolása terén.

 

Szerző (Forrás)
Diósi Árpád, Magyar Szó
Többi hír