Ugrás a tartalomra

A bizottság elfogadta a Nyilatkozat szövegét hat módosítással

A bizottság elfogadta a Nyilatkozat szövegét hat módosítással

ÚJVIDÉK – A Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság ma elfogadta a tartomány alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot, hat módosítási javaslattal kiegészítve, míg a nyilatkozat szövege a Tartományi Képviselőház következő ülésén kerül napirendre.

A bizottság elfogadta a nyilatkozat kiegészített szövegét, a Vajdasági Magyar Szövetség által benyújtott 11-ből öt, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egy módosítási indítványával.

A nyilatkozat új szövegére 10-en szavaztak a 15 tagú bizottságból, köztük három szakértő is, míg egyikük ellenezte azt.

A bizottság ülésének befejezését követően az ellenzék képviselői a nyilatkozat elfogadása miatt elégedetlenül távoztak, azt hangsúlyozva, hogy az rosszabb az eredeti változatnál, míg a hatalmi pártok képviselői azt emelték ki, hogy a módosításokkal a szöveg jelentősen jobb lett.

Pajtić és Mirović vitája a nyilatkozatról

Bojan Pajtić tartományi kormányfő ma a vajdasági parlamentben kijelentette, hogy a Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat nem vitatható, és hogy ez egy nyilvános felszólítás a joguralom betartására a tartomány területén, míg az SZHP vajdasági tanácsának elnöke, Igor Mirović megismételte álláspontját, hogy ez a dokumentum „szeparatista indíttatású”.

„A nyilvánosságban, az utóbbi napokban többször elhangzott, hogy a nyilatkozat szeparatista, amit azonban cáfolni tudok azzal, hogy amennyiben Szerbia alkotmánya és törvényei szeparatisták, úgy a nyilatkozat is az, mivel az állam intézményeit szólítja meg”, mondta el Pajtić, amikor a nyilatkozat szövegét ismertette a Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság ülésén.

Kihangsúlyozta, hogy a nyilatkozat vitathatatlan, mind a lényegét, mind a formáját tekintve, mivel nem hallott sem lényegi, sem formai megjegyzéseket annak szövegére vonatkozóan.

Felszólítva a bizottság tagjait és a Képviselőház küldötteit, hogy szavazzanak a nyilatkozat szövegére, Pajtić elmondta, hogy kész elfogadni a VMSZ és a VSZL módosítási indítványait.

Azt is elmondta, hogy Vajdaság Kormánya nem tud és nem kíván felelősséget vállalni a mezőgazdaság fejlesztéséért, amikor az egy főre jutó költségvetési bevétel a Vajdaságban 100 dinárt tesz ki havi szinten.

„Az a probléma, hogy van törvényünk a költségvetési rendszerről, melyet néhány hónapja fogadtak el, és amely jelentősen lecsökkenti a Vajdaság AT-nek szánt eszközöket, mivel az alkotmányban szavatolt hét százalék ez a törvény szerint nem Szerbia teljes költségvetésére vonatkozik, csak a költségvetési bevételekre, melyek sokkal kisebbek”, mondta el Pajtić.

A vajdasági kormány vezetője a következő szavakkal zárta felszólalását: „Vajdaság Szerbiában van, és Szerbiában is marad, és minden más a nyilatkozatjavaslatra vonatkozó ellenvetés csak abszurd feltevés.”

Az SZHP vajdasági tanácsának elnöke, Igor Mirović elmondta az ülésen, hogy a joguralom hiányosságaiért éppen a tartományi hatalom a felelős, amely, amint emlékeztetett, még 2006-ban elfogadott egy alkotmányellenes törvényt Vajdaság AT hatásköreiről.

„A joguralom nem olyan dolog, melyet tekintetbe lehet venni, amikor az megfelel, és mellőzni, amikor nem felel meg, hanem léteznek pontosan meghatározott törvényes keretek”, mondta Mirović.

Ami a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényt illeti, Mirović elmondta, hogy az aktuális köztársasági hatalom az első Szerbia Alkotmányának meghozatala óta, amely felszólította a tartományi adminisztráció képviselőit, hogy együtt dolgozzanak az említett törvényen.

„Én személy szerint mondtam azt, hogy a nyilatkozat szeparatista, és most is ezen az állásponton vagyok, ugyanis ha tekintetbe vesszük az időpontot, amikor a nyilatkozatot javasolták és annak szövegét, akkor világos, hogy annak szeparatista szerepe van”, mondta Mirović.

Kifejtette a nyilatkozat megnevezésével kapcsolatos megjegyzését, amely, mint elmondta, azt sugallja, mintha létezne valaki, aki szándékosan és tervszerűen veszélyezteti Vajdaság alkotmányos és törvényes jogait.

„Az alkotmányellenes, nem-demokratikus és szeparatista felhangok sora miatt az SZHP nem fogja támogatni a nyilatkozatjavaslatot”, fejezte be Mirović.
 

Lilić: A nyilatkozat egy mechanizmus, melyet az Alkotmány előlát

A Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat egy olyan mechanizmus, melyet Szerbia Alkotmánya és Vajdaság AT statútuma is előlát, mondta el ma Stevan Lilić alkotmányjogi professzor a vajdasági Képviselőházban, ahol sor került a tartomány alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság első ülésére.

Lilić, aki egyike a bizottság négy szakértő tagjának, az újságíróknak elmondta, hogy jelentős dolog, hogy a nyilatkozat kérdése napirendre került, illetve hogy a vitában a bizottság minden tagja részt vesz.

„A párbeszéd minden probléma megoldásának legjobb módja, és nagyon fontos, hogy a nyilatkozat kérdése visszakerült az intézményes keretek közé”, mondta Lilić.

Kihangsúlyozta, hogy a nyilatkozat szövege összhangba áll az Alkotmánnyal, és hogy a vita összes résztvevőjének politikai joga, hogy felvesse, vajon a szöveg bizonyos részeinek helye volt a nyilatkozatban vagy nem.

Ristivojević: A nyilatkozat elkésett egy évet

Az SZDP tartományi bizottságában elnöke, Branislav Ristivojević ma kijelentette, hogy a Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság ülésére egy éves késéssel került sor, de, elmondása szerint, az jó, hogy a vita visszakerült az intézményes keretekbe.

Ristivojević közvetlenül az ülés kezdete előtt azt mondta az újságíróknak, hogy szükséges volt, hogy az SZDP javaslatát követően elteljen egy év a bizottság megalakulásáig, hogy aztán „az helyett, miért meg kellett volna alakítani, valami egészen tízedik téma” kapcsán alakuljon meg.

„Még egy évvel ezelőtt az SZDP követelte a Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság megalakítását a tartomány hatásköreiről szóló törvény alkotmányellenességének Szerbia Alkotmánybírósága általi megállapítását követően.”

Kihangsúlyozta, hogy a tartományi hatalom ekkor nem hallgatott erre a kérésre, ami elmondása szerint annak az Alkotmánybírósághoz való viszonyulásáról tanúskodik.

Vajdaság Képviselőháza a május 20-ra összehívott ülésén fogja megvitatni a nyilatkozatjavaslatot.

Mirović: Több, mint 200.000 aláírás Pajtić lemondásáért

A Szerb Haladó Párt 150.000 aláírást gyűjtött össze a petíciójával, melyben a Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat visszavonását, Bojan Pajtić tartományi kormányfő lemondását és a rendkívüli tartományi választások kiírását követelte, míg más pártok és szervezetek aláírásaival együtt a szám meghaladja a 200.000-et, mondta ma SZHP vajdasági tanácsának elnöke, Igor Mirović.

Mirović közvetlenül a Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság ülésének kezdete előtt azt mondta az újságíróknak, hogy az ilyen nagy számú aláírás világos és erőteljes üzenet Bojan Pajtićnak, hogy le kell mondania, és hogy egy ilyen erőteljes argumentum figyelmen kívül hagyása nem-demokratikus tett lenne.

A nyilatkozat kapcsán Mirović elmondta, hogy az SZHP „egy jottányit” sem változtatott álláspontján, és hogy a nyilatkozat a haladók számára semmilyen formában sem elfogadható.

„A nyilatkozat egy komoly félreértelmezés. Azok, akik felelősek a nem elvégzett munkáért és a mulasztásokért, a felelősségüket át kívánják másra hárítani a nyilatkozattal”, mondta Mirović, valamint kifejtette, hogy az SZHP fenntartja a jogot, hogy a vajdasági Képviselőházban és azon kívül is még egyszer vagy többször kifejezze elégedetlenségét.

 

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír