Ugrás a tartalomra

Befejeződött két nagy beruházás

Sikeres évet tudhat maga mögött Ludas

A ludasi helyi közösség eredményes évet tudhat maga mögött. Két, több éve húzódó fejlesztés végére sikerült pontot tenni. Az egyik az Új Sor utca kiaszfaltozása, a másik pedig a helyi közösség épületének, vagy ahogy a ludasiak nevezik, a faluháznak a felújítása. Ludas elmúlt évéről és a jövőbeni tervekről Aladics Tiborral, a helyi közösség közgyűlésének elnökével, és Kovács Gáborral, a helyi közösség tanácsának elnökével beszélgettünk.

Az elmúlt év legnagyobb eredményét Aladics Tibor ismertette lapunk számára.

– A 2018-as év igen meghatározó év volt Ludas történetében, mert sikerült egy olyan választási ígéretet megvalósítani, amely majdnem tizenöt éve váratott magára. Ez pedig az Új Sor nevű utcának a kiaszfaltozása volt. Az Új Sor Ludasnak egy olyan utcája, ahol még mindig sok fiatal él, és annak ellenére itt maradtak, hogy nem volt aszfalt az utcában. Emellett sok gyermek jár innen a ludasi és a palicsi iskolába tanulni. Logikus volt, hogy az ott élők követelték ezt a beruházást. Két és fél kilométer hosszú aszfaltburkolatról van szó, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárására, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság segítségével valósítottunk meg. Az aszfaltburkolatnak még 2007-ben elkészítettük az alapot, kőtörmelék formájában. Ez azonban állandóan romlott. Emellett a kerékpárok gumijait állandóan kivágták a kavicsok. Ebben az utcában mintegy negyven ház van. Az itt lakók most kulturált körülmények között élhetik az életüket – nyilatkozta a helyi közösség közgyűlésének elnöke.

Az Új Sor kiaszfaltozása mellett egy másik, több éve húzódó fejlesztést is sikerült befejezni tavaly.

– Egy másik beruházás, aminek sikerült pontot tenni a végére, a ludasi faluház felújítása. Szeretem faluháznak hívni, mert itt van a falu összes intézménye. Itt található a helyi közösség tanácsterme, itt dolgozik a helyi közösség titkára, itt van a posta és az orvosi rendelő. Emellett az épület nagytermét különböző falurendezvények megtartására használjuk fel. Minden, ami a falu közéletével kapcsolatos, itt történik. Az épületet 2014 óta évről évre különböző fázisokban újítottuk fel. Az ötödik fázissal, a hűtés-fűtés rendszer kiépítésével, tavaly befejeződött a felújítás. A munkálatokat a Cimgas vállalat végezte el. Ezt a beruházást Szabadka Város költségvetéséből finanszírozták – mondta Aladics Tibor.

Az elmúlt év eredményeihez Kovács Gábor hozzátette, hogy Szabadka Város Önkormányzatának segítségével sikerült rendbe tenniük a Vásártéren található kis tavat, amely így a nyári időszakban alkalmas a fürdőzésre. Hatalmas mennyiségű iszapot és szemetet távolítottak el a tavacska medréből, valamint két pihenőhelyet alakítottak ki a vízfelület partján. Kovács Gábor elmondta, hogy az idei évben pályázni fognak olyan eszközökre, amelyekkel még mutatósabbá és tartalmasabbá tehetik ezt a falusi kirándulóhelyet.

Aladics Tibor fontosnak tartotta megemlíteni a falu rendezvényeit is, hiszen ezeket az eseményeket minden évben több ezer ember látogatja. Ilyen az augusztus elején megtartott Fokhagymafesztivál, amelyet egybekötnek a falu napjával. Ennek a rendezvénynek a fő célja a ludasi fokhagyma népszerűsítése. A közgyűlés elnöke azt is megjegyezte, hogy a 2018-as év nem kedvezett a falu fokhagyma-termesztőinek, mert a fokhagyma felvásárlási ára alacsony volt. A falu másik fontos rendezvénye a Ludasi Betyárnap, amelyet október első vasárnapján tartanak meg. A betyárnapon bográcsosfőző versenyt szerveznek, amelyet különböző lovas programokkal kötnek össze. A falu rendezvényeinek megszervezésében a helyi közösség legnagyobb támaszai a ludasi civil szervezetek: a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a Ludasi Nyugdíjas Szervezet. Kovács Gábor kiemelte a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület munkáját, amely nyáron immár második alkalommal szervezte meg népzenei táborát, ahol a fiatalok citerázást és népdaléneklést tanulhatnak. A három civil szervezetnek a Kosztolányi Ház ad otthont. Ehhez az épülethez kapcsolódik a helyi közösség egyik jövőbeni fontos terve is.

– A faluházhoz hasonlóan ez is egy szép épület, amely viszonylag jól megőrzött állapotban van. Reméljük, hogy a város költségvetéséből hamarosan sikerül eszközöket lehívni az épület felújítására, mivel a tervdokumentáció már elkészült hozzá. Először az épület leszigetelését és a tetőkonstrukció javítását szeretnénk elvégezni, valamint jó lenne a nyílászárókat is lecserélni. Ez az épület a XIX. század végén, a XX. század elején épült. Az 1930-as években itt dolgozott Kosztolányi Árpád, a híres író testvére, aki a ludasi tanyavilág általános orvosa volt. Ezért is viseli főutcánk Kosztolányi Árpád nevét – mesélte Kovács Gábor.

– A terveink között szerepel egy kerékpárút kiépítése is, amely az autóút felüljárójától az iskoláig vezetne. Egy másik nagy tervünk, amely legalább akkora volumenű, mint az Új Sor kiaszfaltozása, a Ludast Kispiaccal összekötő út kiszélesítése. Ez az út jelenleg három méter széles, de hat méter széles kellene, hogy legyen, hiszen forgalmas útszakaszról van szó – tette hozzá Aladics Tibor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Patyi Szilárd
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen