Ugrás a tartalomra

A banktörvény módosításaival kapcsolatos indítványokról tárgyaltak a honatyák

A szerbiai parlament képviselői mai rendkívüli ülésükön többek között a banktörvény módosításaival kapcsolatos indítványokról tárgyaltak. A módosítások kidolgozását egy, a nemzetközi szervezetek által is jóváhagyott szerbiai szakértőkből álló csoport végezte.

A banktörvények módosításától a szerb kormány a pénzügyi rendszer átláthatóságát reméli. Az intézkedések elfogadásával Szerbia még egy lépéssel közelebb kerülhet az Európai Unióhoz. Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója felszólalásában kiemelte, hogy az elfogadásra váró csomaggal a külföldi befektetők számára is kedvezőbbé válnak a beruházási feltételek.

Az intézkedések nagyban hozzájárulhatnak az ország pénzügyi helyzetének normalizálásához. „Mivel a stabilizáció terve egy olyan dokumentum, amely a bank önértékelésén alapul, a Szerbiai Nemzeti Bankra vár, hogy felmérje, ténylegesen valós és fenntartható-e a terv, illetve hogy a tervezett intézkedések belátható időn belül meg tudják-e akadályozni, hogy a bank működésének megszűnésére kerüljön sor.”

A Pénzügyi Bizottság csütörtökön elfogadta a Pénzügyminisztérium, illetve a Szerbiai Nemzeti Bank új törvényalkotási indítványait. Ezek lehetővé tennék, hogy a Nemzeti Bank megelőző lépéseket javasoljon az országban működő bankoknak és beavatkozzon, amennyiben a pénzügyi rendszer destabilizálódna. Ez egyfajta garanciát jelentene a lakosságnak és a gazdaság egyéb résztvevői számára is.

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője: „A Nemzeti Bank lépjen, megelőző intézkedést tegyen, ha észreveszi, illetve maguk a jelentések alapján, amit a bankok kötelesek adni a Nemzeti Banknak, látszik, hogy a bank ügyvitelének a működésében gond van, és fennáll a krízisnek a jelensége.

Ezen törvény alapján megfelelő lépéseket bír tenni, hogy megelőzze a rendszer összeesését. Ez eddig nem volt lehetséges, csak maga a csődeljárás megkezdése után.”

A bankrendszer áldatlan állapota tette szükségessé, hogy a jogalkotók meghozzák az átalakításához szükséges törvényeket. Az intézkedéseket a szerbiai parlament az elkövetkező hetekben vitatja meg.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen