Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalván a világ hetedik legrégebbi Kossuth szobránál is tartottak megemlékezést

Március 15-e örökre szent ünnepe lesz a magyar szabadságnak és a magyar nemzetnek- jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az ünnepségen.
Március 15-e örökre szent ünnepe lesz a magyar szabadságnak és a magyar nemzetnek - ez a meggyőződés tartott meg bennünket az elmúlt 171 évben is és ez a meggyőződés kovácsolt és tart bennünket egybe mint nemzetet - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az ünnepségen.
A megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött a bácskossuthfalvi református templomban.
A Kossuth parkban a helyiek nevében Seffer Attila tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket: „Hiszem és látom, hogy nekünk az elődeinktől a mai pörgő, modern világban ugyanolyan ihletet és ugyanolyan bátorságot kell merítenünk, hogy mi ezen a szülőföldünkön, ahol születtünk, itt megmaradjunk, ahol a jövőnket el tudjuk képzelni, mert a nemzeti egységben kell, hogy megmaradjunk és nekünk ezen a tájon kell, hogy itt legyünk.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök határon túli magyarokhoz szóló levelét Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja tolmácsolta.

Juhász Attila, szerbiai mezőgazdasági államtitkár beszédében az összefogás és az egység fontosságát emelte ki.

Pásztor István, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, a szabadságharcnak mindig van egy örök érvényű és egy aktuális üzenete. Most is egy szabadságharc közepén állunk, ez az európai parlamenti választásokra való felkészülés, illetve a szavazáson való részvétel - mondta: „Most megint egy szabadságharcnak a kellős közepén vagyunk, ez az európai parlamenti választásokra való felkészülés, illetve a választáson való részvétel. Elemi érdekünk az, mint az egyetemleges nemzet részének, hogy ebből a csatából úgy jöjjünk ki, hogy erős érdekérvényesítő képességünk legyen. Azt gondolom, hogy ez legalább annyira lehetséges, mint 170 évvel ezelőtt szembefordulni a nagy túlerővel. Képes erre a nemzet is, meg azt gondolom, hogy annak részeként képes erre a vajdasági magyarság is.”

Magyarország kormánya nevében Babity János szabadkai főkonzul, a VMSZ nevében Pásztor István elnök koszorúzott, majd a vajdasági politika és közélet képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobornál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír