Ugrás a tartalomra

Babacsomagot kapott 80 vajdasági magyar család

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ily módon támogatja azokat a külhoni magyar családokat, akik tavaly a Köldökzsinór Program keretében igényelték az anyasági támogatást.
A Köldökzsinór Program keretében kétféle támogatást kaphatnak a külhoni magyarok az anyaországtól. A program egyik eleme a 64.125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek összege 42.500 forint, ennyit biztosít a magyar állam, a későbbiekben pedig évenként kamattámogatást.
Dóra 2018. február elsején született. A boldog anyuka, Kopunovity Andrea azóta már meg is kapta az anyasági támogatást: „Nagyon fontos számunkra azért, hogy itt Szerbiában, mégis támogatást kapjunk, és meg tudjuk ezáltal őrizni a magyarságunkat, és megkaptuk az anyasági támogatást, és ez ugye elég sokat jelent nekünk, egy ilyen pici babának, hogy elindítjuk az útján, azaz megfelelően tudjuk az útjára elindítani.”
Ez a program is azt a célt szolgálja, hogy a vajdasági magyarságban tudatosítsa, a szülőföldünkön van a jövő - mondta ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Szeretném megköszönni a magyar államnak a ránk való odafigyelést. Azt gondolom, hogy a jelenlévők arcáról sugárzó öröm és bizakodást azt igazolja vissza, hogy ez egy jó program, ezzel a programmal érdemes foglalkozni, ebből a programból lehet, hogy nem egy egyéves programot kellene csinálni, hanem egy évtizedes programot vagy egy 2030-ig tartó programot.”

2030-ig ugyanis remélhetőleg megáll a magyarság fogyása, és onnantól pozitív tendenciát mutat majd, hangsúlyozta Potápi Árpád János. A Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára megköszönte a kiváló együttműködést a VMSZ-nek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, és azt üzente, a közös erőfeszítéseknek köszönhetően a magyar családoknak boldogabb jövőt tudnak biztosítani Vajdaságban, a szülőföldjükön. Úgy gondoljuk, hogy magyar jövőről beszélni csak úgy lehet, ha vannak magyar gyerekek - hangsúlyozta Potápi: „Ezért nem csak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében és mindenhol, ahol magyarok élnek, a legfontosabb feladatunk az, hogy a kedvezőtlen demográfiai helyzetet meg tudjuk változtatni, és ennek értelmében mindenütt minél több gyerek szülessen.”

Hozzátette, a babacsomagok ünnepélyes átadása Palicson, a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve első nagy rendezvénye Magyarország határain kívül.

A Köldökzsinór Programon keresztül a magyar családtámogatási rendszer átlépte a trianoni határokat, emelte ki Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet népesedésért és családokért felelős elnökhelyettese. Eddig 11 és félezren igényelték az egyszeri anyasági támogatást, és tízezren a babakötvényt: „A Köldökzsinór Program körülbelül kétharmadát a Kárpát-medencéből igényelték családok és ennek a kétharmadnak körülbelül 15 százaléka volt vajdasági.”

Az ünnepi beszédeket követően a Juhász Zenekar muzsikája mellett osztották szét a babacsomagokat a jelenlévő 80 vajdasági magyar családnak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét