Ugrás a tartalomra

Az ittmaradottaknak kell megőrizni szülőföldünket

„Kéve maradjunk, ne szálak!”

Már csak napok választanak el bennünket attól, hogy kinyilvánítsuk véleményünket, döntést hozzunk arról, hogyan képzeljük el a jövőnket. A minap Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Zentán, a felújított Jézus Szíve-templomban megtartott szentmise után szólt az egybegyűltekhez, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az itteni magyarság összefogással anyagiakban és lélekben megerősödve marad meg itt a szülőföldjén:

– Sokféle ember van közöttünk, de, aki magyarnak vallja magát itt, a Vajdaságban, az szövetséges kell hogy legyen abban a meggyőződésben és abban az akaratban, hogy nemzetként, közösségként megmaradunk itt, a szülőföldünkön. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, nem elegendő csak anyagiakban erősödnünk, lelkiekben is kell. Ezért fontos, amit teszünk az iskoláinkért, a művelődési életünkért, a hitünk megőrzéséért – mondta Pásztor István az egybegyűltekhez szólva.

– Nincsen igazuk azoknak, akik szerint semmi nem történt az elmúlt években. Csak a zentaiak vonatkozásában emlékezzünk arra, hogy húszéves erőfeszítés végeredményeként tavaly befejeztük a zentai csata emléktemplomot, elkezdtük a Jézus Szíve-templom felújítását, ugyanakkor felsorolni sem tudom, hogy hány egyházi objektumot, templomot újítottunk fel, hánynak a renoválását kezdtük el az elmúlt tíz évben. Az elkövetkező időkre vonatkozólag is határozott elképzeléseink vannak, olyanok, melyeket nem mi találtunk ki, hanem önökkel közösen dolgoztunk ki. A következő egy évben be fogjuk fejezni Szabadkán a Szent Teréz-székesegyház és a doroszlói kegyhely teljes körű felújítását, az idei év végéig befejezzük a nagybecskereki zárda felújítását, emellett jövőre 13 elképzelésnek a megvalósításához szeretnénk hozzáfogni, és jórészt befejezni. Elkezdjük az aracsi Pusztatemplom felújítását, jövőre kezdődik a zsablyai Havas Boldogasszony-templom felújítása, a tóthfalusi egyházi és oktatási központ továbbfejlesztése, a zombori Szent István-templom tetőszerkezetének, a szabadkai Szent György-templom villanyhálózatának a felújítása, a Jézus, a munkás templom udvarában egy közösségi ház befejezése, a Magyarok Nagyasszonya-templom felújítása Tornyoson, a Szent Anna-templom felújítása Bogarason, a Jézus Szíve-templom felújításának folytatása Zentán, a Nagyboldogasszony-templom felújítása Horgoson, az Asziszi Szent Ferenc-templom felújítása Nagykikindán, a nagybecskereki püspöki templom felújításának a befejezése, valamint a zentai kis zsinagóga felújítása is elkezdődik, és be is fejeződik – mondta.

Felmerül a kérdés, hogy van-e ennek értelme, van-e kiért tenni ezt, amikor olyan mondatok hangzanak el, hogy alig maradtunk – folytatta Pásztor István. – Ezzel kapcsolatban az a meggyőződésem, hogy sokan elmentek, és mindenkiért nagy kár. Nekünk, akik itt maradtunk és itt maradunk, az a dolgunk, a feladatunk, hogy amennyien maradtunk, annyian őrizzük meg a szülőföldünket. Akik itt maradtak, azok számára biztosítsunk emberi életet magyarként, és megteremtsük és megőrizzük a lehetőségét annak, hogy azok, akik elmentek, ha úgy gondolják, hogy vissza kívánnak jönni, legyen hová. Meggyőződéssel állítom, hogy képesek vagyunk erre, megvan hozzá az erőnk, az elszántságunk, megvan ehhez a támogatásunk. Ebben a politika és az egyház ugyanazt képviseli, és amennyiben különbséget tudunk tenni a széthúzás és az összefogás, a kiszámíthatóság és a szalmaláng típusú fellángolás között, a teljesítmények és az ígéretek között, akkor erre nagyon komoly esélyünk van. Arra szeretném önöket kérni, hogy vasárnap jól döntsünk. Úgy döntsünk, hogy kéve maradjunk, és ne kévét alkotó szálak, mert ha kévét alkotunk, esélyünk van a megmaradásra, ha szálak maradnak, el fogunk törni – hangsúlyozta Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hhá
Többi hír