Ugrás a tartalomra

Az első intézkedésekre várva

Ivica Dačić, a péntek délután megalakult kormány elnöke előző este felolvasott expozéjában mindenekelőtt a demográfiai mutatók és a gazdasági körülmények javítására helyezte a hangsúlyt. Fontos helyet kapott benne a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint az európai integrációs folyamat folytatása is. Első impresszióik megosztására kértük fel Aleksandra Jerkovot és Pásztor Bálintot.

Aleksandra Jerkov hibának nevezte, hogy a kormány nem rendelkezik kisebbségügyi és emberi jogi minisztériummal (Fotó: Ótos András)

„LÁTTUK ŐKET KORÁBBAN”

Az új kormány megalakulása kapcsán Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezető-helyettese lapunknak elmondta, hogy bár Ivica Dačić kormányfő expozéja első ránézésre teljesen elfogadhatónak tűnik, nem ettől függ majd a kormány megítélése, hanem attól, hogy a felsoroltakból mi valósul meg.

– Nem hisszük, hogy a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbia Ereje Mozgalom vezette kormány bármi újat is hozhat Szerbiának. Ezeket az embereket már mind láthattuk korábban, meglehet, akkor más pártok tagjai voltak. Nem hiszem, hogy Velimir Ilić harcolni fog a korrupció ellen, nem hiszem, hogy Aleksandar Vulin, a Jugoszláv Baloldal volt tagja megőrzi majd Koszovót, s nem hiszem, hogy Aleksandar Vučić felkutatja, kik bújtatták Ratko Mladićot – fogalmazott Jerkov.

Mint mondta, a ma hatalmon lévő pártok azok a pártok, amelyek felfüggesztették Vajdaság autonómiáját – nincs okunk azt hinni, hogy most majd jóhiszeműen viszonyulnak Vajdaság iránt.

– Meggyőződésem, hogy a tartományi adminisztrációnak hatalmas munkát jelent majd az, hogy kiharcolja a tartományt és annak polgárait megillető jogokat, mindenekelőtt a pénzelés tekintetében. Számunkra az lenne a legfontosabb, ha a parlament elfogadná a Vajdaság finanszírozásáról szóló jogszabályt, de attól tartok, hogy ez a parlamenti többség nem fog kellő megértést tanúsítani ahhoz, hogy elfogadja, vagy hogy a tartomány valódi érdekeit szem előtt tartva fogadja el e törvényt – fejtette ki a liga képviselője.

Jerkov hibának nevezte, hogy a kormány nem rendelkezik kisebbségügyi és emberi jogi minisztériummal. Emlékeztetett, hogy két év múlva nemzeti tanácsi választásokat tartanak Szerbiában, s mint mondta, kétséges, hogy valamiféle minisztériumbeli szolgálat megfelelőképp megszervezheti, lefolytathatja és ellenőrizheti ezeket a választásokat.

– A nemzeti tanácsoknak jelentős hatásköreik vannak a nemzeti közösségek művelődési életének, tájékoztatásának terén. Úgy értékeljük, hogy egy törvényben még csak nem is definiált szolgálat egy tárcán belül nem rendelkezik megfelelő kapacitásokkal ahhoz, hogy komolyan foglalkozzon a kisebbségi és emberi jogi kérdésekkel – közölte Aleksandra Jerkov.

Pásztor Bálint: A jelenlegi kormány tagjai közül jó néhánnyal kitűnő volt az együttműködés az elmúlt négy év alatt

A TETTEK ALAPJÁN ÍTÉLNEK

A Vajdasági Magyar Szövetség sem támogatta a Dačić-kabinet megalakulását. Pásztor Bálint, a párt frakcióvezetője lapunknak elmondta: a párt az elmúlt hónapokban arról beszélt a vajdasági magyaroknak, hogy nem fognak beállni ebbe a kormánytöbbségbe mindaddig, amíg nem válik világossá, hogy ennek a kormánynak mi a programja, melyek a célkitűzései.

– A jelenlegi kormány tagjai közül jó néhánnyal kitűnő volt az együttműködés az elmúlt négy év alatt. Egészen konkrét eredményeket is ki tudnék emelni, mindenekelőtt a belügyminiszterre, az oktatási miniszterre és a parlament elnökére gondolok, aki mostantól egészségügyi miniszter. Nem őszinte magatartásra vallana azt mondani, hogy Dačić négy évvel ezelőtt alkalmas volt arra, hogy kormányalelnök legyen, most pedig kormányfőnek nem felel meg – vélekedett Pásztor.

A kormányprogramról szólva elmondta, hogy az elmúlt három év talán legösszefogottabb programja a mostani – az expozé alapján ez az első olyan program, amelyik konkrétumokat tartalmaz a kisebbségi jogokra és Vajdaság autonómiájára vonatkozólag is.

– Az, hogy a következő hónapokban hogyan fogunk viszonyulni ehhez a kormányhoz, attól függ, mit valósít meg ebből a programból, s hogy mire lesz hajlandó a VMSZ programelemeinek a megvalósítása tekintetében. Amennyiben meg tudjuk beszélni a bírósági hálózat átalakítását, a kis összegű lopások értékhatárának drasztikus csökkentését, továbbá ha tiszteletben tartják Vajdaság autonómiáját, ha a mezőgazdaság-politikát végre a kiszámíthatóság jellemzi majd, akkor elképzelhető, hogy a következő évek folyamán a VMSZ elég sok kormány által beterjesztett javaslatot meg tud szavazni a képviselőházban – fogalmazott a frakcióvezető.

Szerinte a következő hetek, hónapok fogják megmutatni, hogy konfliktushelyzet áll-e majd be a tartományi és a köztársasági hatalom között az azokban részt vevő különböző pártok miatt.

– Amennyiben a köztársasági kormányfő, a tartományi parlament elnöke és a vajdasági kormányfő között belátható időn belül sor kerülne egy találkozóra, akkor az mindenképp jó jelként lenne értelmezhető. Mi mindenképp ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy a tartomány pénzeléséről, önálló bevételeiről szóló törvény minél előbb parlamenti eljárásba kerüljön, hiszen ezt még 2008 végéig el kellett volna az alkotmány értelmében fogadni – szögezte le Pásztor Bálint.

                                                                                                                                                                                                Virág Árpád

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen