Ugrás a tartalomra

Az élet az elméleti tudás mércéje

Áprilisban és májusban PISA-tesztelés Szerbiában

Az Újvidéki Oktatási Vásáron pénteken Vicsek Annamária oktatási államtitkár asszony és Miša Avramović pszichológus részletesen beszélt a PISA-tesztről, a nagy nemzetközi kompetenciamérésről, amit az egész világon árgus szemekkel szoktak figyelni az oktatási szakértők és oktatáspolitikusok.

A pszichológus elmondta, hogy a gazdaságilag fejlett országok jó oktatási rendszerre alapozódnak, és fordítva. Megtudtuk, a háromévenkénti kompetenciamérésen a világon mintegy 20 ország és gazdaság vesz részt, nálunk 182 iskola, köztük 47 vajdasági középiskola diákjai részvételére számítanak.

A célja felmérni, hogy milyen a tizenöt éves korú gyerekek szövegértési, matematikai, természettudományos (fizika, kémia, biológia) és pénzügyi kompetenciája. 

Így például kiderül, az elolvasott szövegből a diák mennyi információt tud megérteni, hasznosítani.

– Szerbia azon kevés ország közé tartozik, ahol kisebbségi nyelven is lebonyolítják a PISA-tesztelést, az oktatásban használt 8 kisebbségi nyelv közül csak magyarul szervezik meg a felmérést. 

A vajdasági magyar oktatás szempontjából azért is érdekes a PISA-vizsgálat, mert nemzetközileg is (tehát pl. a magyarországival is) összehasonlítható az eredmény. Másrészt, nagyon fontos az eredmények kvalitatív elemzése, tehát a számadatokon és a világrangsorban élért helyezésen túl inkább azt kell nézni, hogy az oktatási folyamaton, az iskoláztatási rendszeren kívüli feltételek, körülmények (pl. a szülők iskolai végzettsége, a szociokulturális körülmények, a diák, a tanár motivációja, stb.) hogyan befolyásolják a teszteredményeket, hiszen az oktatáspolitikának, az oktatási stratégiáknak, reformoknak ezekre az adatokra, eredményekre és azok pontos elemzésére kell épülniük – tudtuk meg Vicsek Annamária államtitkártól.

a PISA-teszteket kizárólag elektronikus formában lehet kitölteni. Az áprilisban induló teszteléssel kapcsolatos adatok megtekinthetők a http://www.pisa.rs honlapon.

Az Újvidéki Vásár aulájában a 23. Art Expo kiállításon ünnepélyesen átadták a Sava Šumanović képzőművészeti díjat, amelyre a bírálóbizottság – Sava Stepanov elnök, képzőművészeti kritikus, valamint a tagok: dr. Tijana Palkovljević Bugarskiművészettörténész, az újvidéki Matica srpska Galéria igazgatója és Vesna Latinović, az újvidéki Bel Art Galéria vezetője – szerint Igor Antić multimediális művész érdemesült. Ezt a képzőművészeti díjat 1999 óta osztják ki az újvidéki Bel Art, a Zlatno oko galériák, valamint az Újvidéki Vásár és az Art Expo javaslatára. 2007-ben Szombathy Bálint magyar alkotóé lett ez a rangos díj.

Mivel a díj az idén 20. alkalommal került átadásra, a Bel Art Galéria muzeológusa és Sunčica Lambić Fenjčev, a galéria muzeológusa az újvidéki vásárban, az Art Expó-n a nagybecskereki Écska Művésztelep Modern Galériája Alapítványának15 alkotásából rendezett kiállítást, amelyet a művészetszeretők megtekintettek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ria
Többi hír