Ugrás a tartalomra

”Az az általános osztályzat, hogy Szerbia jól halad az EU felé”

A nap folyamán sorban érkeztek a gratulációk és elismerő nyilatkozatok a szerb országjelentés elfogadásával kapcsolatban. A reakciók egyértelműek: előrelépést ért el Szerbia, de sokat kell még tenni a teljes körű európai uniós tagsághoz.

Eduard Kukan, a Nyugat-Balkánnal való kapcsolattartásért felelős EP-bizottság elnöke az elfogadást követően nem sokkal kijelentette, hogy az országjelentés elfogadása jelzésértékű Belgrád számára. Az, hogy az EP nagy többséggel fogadta el az országjelentést Szerbiáról azt bizonyítja, hogy egység uralkodik a tagállamok között az országgal kapcsolatban – jelentette ki Jadranka Joksimović európai integrációval megbízott szerb tárca nélküli miniszter. 

„Azt mutatja, hogy erős konszenzus uralkodik az Európai Parlamentben, hogy egyértelműsítsem: a legkülönbözőbb pártok, különféle európai országokból jelen vannak a parlamentben, jobboldali pártok, baloldaliak, szociáldemokraták, zöldek, nemzeti pártok és így tovább. Ennek fényében ez egy egyetértést jelent az elért eredmények fényében, és Szerbia jól halad az európai integráció útján.”

Jó, hogy végre napirendre került az országjelentés, amely reális helyzetképet ad a Szerbiában uralkodó helyzetről – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Kovács Elvira. A Szerbiai Parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese szerint számos, a vajdasági magyar közösség szempontjából fontos elem benne van a jelentésben.

A kisebbségi akcióterv, a szerb nyelv mint nem anyanyelv oktatása vagy Vajdaság pénzelésével kapcsolatos törvény alkalmazására vonatkozó iránymutatás. „Nagyon fontos egy tagjelölt ország számára, hogy az effajta jelentésekben mi van.

Jó, hogy pozitívumok vannak benne, és az az általános osztályzat, hogy Szerbia jól halad az EU felé vezető úton és magában a jelentésben is benne van, hogy még két újabb fejezet – pontosabban technikailag két új fejezet megnyitását támogatja az Európai Parlament.”

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke üdvözölte Szerbia eddig elért eredményeit, különösen a gazdaság és a kis-és középvállalkozások kapcsán megvalósult reformokat.

Hozzátette azonban, hogy a jelentés külön kitér több olyan kényesnek számító kérdésre, mint a szerbiai elnökválasztás kampányában történt visszásságok vagy a belgrádi Savamala-ügy.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír