Ugrás a tartalomra

Az árukereskedelem megduplázódott

Szijjártó Péter belgrádi látogatása a szerb–magyar kapcsolatok kiválóságáról tanúskodik

– A mai napon tárgyaltam Szerbia elnökével, miniszterelnökével, és azt gondolom, hogy nem túlzás kijelenteni, hogy a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most – emelte ki csütörtöki belgrádi látogatása során Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Hozzátette, részint barátságból, részint gazdasági érdekek miatt Magyarország támogatja Szerbia EU-csatlakozási folyamatát. Tomislav Nikolić államfőnél tett látogatása során elmondta, az Európai Uniónak meg kellene fontolnia, hogyan lehetne ezt a csatlakozási folyamatot felgyorsítani. Nikolić pedig megerősítette a magyar delegáció vezetőjének, hogy mindent megtesz azért, hogy Szerbia egy rendezett, az európai mércék szerint haladó, korszerű állam, az EU egyenrangú tagállama legyen.

Az Aleksandar Vučićnál tett látogatása során hangsúlyozták, Szerbia és Magyarország jó kapcsolatában jelentős szerepet játszik a szerbiai magyar kisebbség és a magyarországi szerb kisebbség is.

Szijjártó Péter és Aleksandar Vučić csütörtöki találkozója során szót ejtettek a decemberben megrendezésre kerülő találkozóról is, amelyen Kína, illetve 16 közép- és kelet-európai ország képviselteti majd magát Belgrádban. Megállapodtak, hogy Szerbia és Magyarország együtt tárgyal majd a kínai partnerekkel a Belgrád–Budapest-gyorsvasút megépítéséről.

Ez alkalommal érintették a finanszírozási lehetőségeket is, hogy a gyorsvasút projektuma 2017 végére befejeződhessen. Mint arra rámutattak, ennek a vasútvonalnak fontos szerep jut majd abban, hogy a görögországi kikötőkbe bejutott áru Szerbián és Magyarországon keresztül eljusson a nyugat-európai országokba. Szót ejtettek a két ország, illetve Európa ezen része energiaellátásának stabilitásáról is, így megvitatták a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének lehetőségeit.

– Mi azt gondoljuk, hogy a magyar–szerb együttműködés túlmutat önmagán és regionális jelentőségén. A Déli Áramlat földgázvezeték, amelyet a partnereinkkel közösen szándékozunk megépíteni, hozzá fog járulni az egész térség energiabiztonságának a javításához. A Déli Áramlat gázvezeték, a gázbeszerzési útvonalak diverzifikációját jelenti, ezért annak megépítése egész Délkelet-Európa és Közép-Európa érdeke – hangsúlyozta Magyarország külügyminisztere.

Milivoje Miletić, a Szerbiai Gazdasági Kamara megbízott elnöke arról beszélt, hogy az év nyolc hónapjában Magyarország és Szerbia között 676,7 millió eurós árukereskedelmi forgalom valósult meg, amely során a szerb kivitel 2,4 százalékos növekedést jegyzett, a behozatal pedig 1,7 százalékkal nőtt.

– Annak érdekében, hogy a magyar–szerb kereskedelmi-gazdasági együttműködés az elkövetkező időkben is növekedő tendenciát mutasson, a magyar kormány három döntést hozott: a Magyar Nemzeti Kereskedőház a jövő esztendő első felében magyar képviseletet hoz létre Belgrádban.

Az Eximbank megnyitott egy hitelkeretet a magyar és a szerb vállalkozások közötti együttműködés finanszírozására. És a jövő esztendő elején az Eximbank szintén nyit képviseletet itt, Belgrádban – részletezte Szijjártó Péter a Szerbiai Gazdasági Kamarában, ahol több, mint hatvan vállalat képviselője jelen volt a Szerb–Magyar Üzletember Fórum keretében.

Szijjártó Péter végül a Magyar–Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság ülésén is részt vett.

– A Magyarország és Szerbia közötti gazdasági együttműködés legfőbb eleme az árukereskedelmi forgalom, amelyben folyamatos emelkedés tapasztalható.

Az utóbbi években az árukereskedelmi forgalom megkétszereződött, így 2013-ban több mint 1,4 milliárd eurós forgalmat valósítottunk meg – mondta Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter a Magyar–Szerb Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik ülése után. Az ülésen a munkacsoportok ecsetelték, mely területeken működhetne együtt a két ország.

Mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások együttműködését tartják fontosnak az energetika, az infrastruktúra területén, valamint lehetőséget látnak regionális és határon átívelő együttműködésre a mezőgazdaság, az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem, a vízgazdaság, az idegenforgalom és az egészségügy területén.

Mint az ülés után elhangzott, a két ország közötti áruforgalmat, de a javak és a polgárok szabad mozgását is az újabb határátkelők megnyitása is elősegítené, így az anyagi lehetőségekhez képest mindkét ország támogatja ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását.

– Magyarország és Szerbia között egy kiegyensúlyozott, korrekt együttműködés van, amely lenyomata a gazdasági kapcsolatunk fejlődésében is látszik. A két ország közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi esztendőben rekordot döntött, és az a célunk, hogy az idei év végén ugyanezt elmondhassuk – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere pénteken Ivica Dačić szerbiai külügyminiszterrel találkozik majd, folytatva szerbiai látogatását.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír