Ugrás a tartalomra

Az államfő befejezte a tárgyalásokat a kormányalakító személyéről

BELGRÁD - Az államfői hivatalban ma folytatódtak a kormányalakítással kapcsolatos tárgyalások. Aleksandar Vučić elnök elsőként a Vajdasági Magyar Szövetség delegációját fogadta, amelyet Pásztor István pártelnök vezetett.

A tárgyaláson a VMSZ delegációja hangsúlyozta, hogy prioritást jelent a számukra a korábban megfogalmazott koalíciós szerződés további megvalósulása. Külön kiemelték a nemzeti tanácsok jogállásának ügyét és a Vajdasággal kapcsolatos nyílt kérdések rendezésének fontosságát.

Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy jól működik a haladópárttal kötött

Pásztor: Vučić tanácstalannak tűnik
A Vajdasági Magyar Szövetség nem tett javaslatot a kormányfő személyére - nyilatkozta az Újvidéki Rádiónak Pásztor István pártelnök. Pásztor úgy látta, hogy az elnök tanácstalan, és többen nyomást gyakorolnak rá.

„A VMSZ azért támogatta Vučić államfői indulását, mert közösségileg és pártilag is a stabilitás megtartásában érdekelt. Fontosnak tartjuk, hogy olyan legyen a kormányfőjelölt, akit a Szerb Haladó Párt támogatni tud. Vučić jelöltje mögé a VMSZ is felsorakozik” – szögezte le Pásztor.

koalíciójuk, és eddig mindig megjelentek az egyeztetéseken. Egyes célok már teljesültek, fogalmazott Pásztor Bálint.

A kormányalakítási tárgyalásokon utolsóként az Albánok Demokratikus Tevékenység Pártjának delegációját fogadta az államfő. Riza Halimi szervezete ma a negyedik volt a tárgyalók sorában. Előtte a Bosnyák Demokratikus Közösség és a Zöld Párt képviselői érkeztek az elnöki palotába.

A sandžaki Demokratikus Akciópárt végül elutasította a meghívást. Több más ellenzéki párt sem vett részt a tegnap kezdődött egyeztetésen. Nem voltak ott a Demokrata Párt koalíciójának és a Szociáldemokrata Pártnak a képviselői. Távol maradtak az Elég volt Mozgalom meg a Dveri tagjai is.

A tárgyalások tegnap kezdődtek. Vučić közlése szerint csak az általa vezetett Szerb Haladó Párt álláspontja lepte meg, miszerint saját emberüket állítanák a kabinet élére. Hozzátette, hogy még néhány napot hagy magának a döntés meghozatalához.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug-RTV
Többi hír