Ugrás a tartalomra

Az aktuális támogatásokról tájékoztatták a kúlaiakat

Az aktuális támogatásokról és a közelgő magyarországi választás részleteiről is informálódhattak tegnap este a kúlai magyarok.

Az újdonságokról Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke, Patyi Lajos tartományi parlamenti képviselő és Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes beszélgetett az egybegyűltekkel a helyi Népkör Magyar Művelődési Központban megtartott lakossági fórumon.

A kúlai Farkas Szabolcs szabadidejében kertészettel foglalkozik. Szerinte az anyaországi támogatások nagy mértékben hozzájárulnak a vajdasági magyar közösség fellendüléséhez, ezért rendkívül fontosnak tartja a választásokon való részvételt.

Farkas Szabolcs, Kúla: „Azért, hogy kapjuk a támogatást, mivel az nélkül mindez nem lenne. Akik újonnan akarnak termelni, nem kapnának támogatást.”

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke elmondta: az anyaországi nemzeti kormányban a VMSZ megtalálta a szövetségesét. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években közös erővel számos olyan programot tudtak megvalósítani, amelyek garantálják a vajdasági magyar közösség fennmaradását és fejlődését. Hozzátette: a biztonságos jövő érdekében kötelesség részt venni az április 8-ai magyarországi választásokon. „Nem csak az anyaországi magyarság, a nemzettársaink számára nagy a tét most, hanem a mi számunkra is. Nyilvánvaló, hogy ha most elszúrjuk, mondhatnánk ilyen modernebb nyelvhasználattal, akkor akár a jövőnket, az életeink, a gyerekeink, unokáink jövőjét tehetjük tönkre.”

A fórumon szó esett a vajdasági kormány által biztosított támogatásokról is. A mezőgazdaság terén megvalósuló pályázatokat Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette az egybegyűltekkel.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Itt elsősorban kiemeltem az önkormányzatok számára megjelentetett három pályázatunkat, amelyek március 10-én jelentek meg. Gondolok itt az ivóvízhálózat, a szennyvíz elvezetőknek a támogatására, valamint az illegális szemétlerakók eltávolításának a támogatására és a határutak rendezésére és rázókövek kiépítésére.”

A választási kedv és a támogatások iránti érdeklődés is jól érzékelhető a kúlai magyar lakosok körében – mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke.

Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke: „Fontos volt beszélni úgy az anyaországi választásokról, mint az aktuális mezőgazdasági kérdésekről. A vendégeink ismertették, hogy mi fog történni, gondolok itt különösen a mezőgazdasági pályázatokra. Ezek azért nagyon fontosak, mert Kúla község magyarsága nagy százalékban foglalkozik mezőgazdasággal.”

A tavalyi aszály következtében idén a kúlai termelők anyagi lehetőségei is szűkültek - mondta Valka Károly.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír