Ugrás a tartalomra

Az agrártörvény javaslatát vitatták meg a termelők Szabadkán

Szakmai tanácskozást szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról szóló törvény javaslatáról. A szabadkai Magyar Házban tartott konferencián a párt köztársasági parlamenti képviselői, termelők, a mezőgazdasági szervezetek vezetői és szakértők vettek részt. Várhatóan még az idén napirendre tűzi a köztársasági képviselőház a törvényjavaslatot. Az agrárminisztérium november folyamán várja az észrevételeket.

A Vajdasági Magyar Szövetség negyedik alkalommal szervezett közvitát valamilyen törvénnyel kapcsolatban. Most a mezőgazdasági támogatásokról és a vidékfejlesztésről szóló törvényjavaslat volt napirenden. Sokan felszólaltak, számos javaslatot, ellenvetést fogalmaztak meg a termelők és egyesületek. Változtatni szeretnének a tervezet egyes pontjain.

Fremond Árpád, a köztársasági képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának tagja kiemelte: az egyik lényeges követelés az lenne, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium ne korlátozza a községek és a tartomány azon jogát, hogy támogatásokat ítéljenek oda. „A tartománynak és az önkormányzatoknak nincs külön autonómiájuk. Minden alkalommal a minisztériumhoz kell fordulni, ha támogatásokat fizetnek ki. Nagyon fontos lenne, ha az önkormányzatok és a tartomány minél nagyobb autonómiával rendelkezzen, hiszen az állami földek bérbeadásából 40 százalék a községekben, 30 pedig a tartományban marad.”

Az egyik legtöbbet feszegetett téma a területalapú támogatások kérdése. Az új tervezetben nem kívánják korlátozni azt, hogy mekkora területre vonatkozzanak a juttatások. Az elképzelések szerint akár 10 ezer hektárra is járna támogatás. A hozzászólók szerint a támogatásokat csak 100 hektáros területig kellene kifizetni, ahogy eddig is.

A szakértők szerint a készülő törvény rendelkezéseit konkrétabban kellene megfogalmazni. Berényi János, az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet tudományos tanácsosa elmondta: a tervezet nem írja le világosan, hogy terület- vagy hozamalapú támogatásokat osztanának. „Újra keveri a kettőt: a területalapú és a hozamalapú támogatást. Tisztázza le a törvény, hogy a területalapú legyen az érvényes.”

A készülő hiánypótló jogszabály elégedetlenségre, gyanakvásra ad okot – hangzott el a közvitán. A fejletlen területeket, mint megnehezített körülmények között folyó gazdaságokat nevezi meg, amelyeknek akár 50 százalékkal több támogatást is adhatnak – mondta Majláth Béla, Topolya Község Mezőgazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Alapjának igazgatója. „A mezőgazdasági miniszter hatásköre, hogy meghatározza ezeket a területeket. Ez nem egy képlékeny dolog, ide nyugodtan tételesen fel kellett volna sorolni, hogy mely területekről van szó és miért.”

A javaslatokat összefoglalják és elküldik az agrárminisztérium részére – mondta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. Majd hozzátette: amennyiben az észrevételeket nem építik bele a törvénybe, módosító indítványt nyújtanak be.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen