Ugrás a tartalomra

Az adótörvények módosításáról tárgyalnak a köztársasági parlamentben

A szerb parlament ma folytatja az adótörvény módosításainak megvitatását. A törvény célja a gazdaság további tehermentesítése – mondta Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter. A köztársasági képviselők 13 órakor folytatják a csaknem 150 módosítási javaslat megvitatását.

Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a törvénycsomag módosítása egy új konszolidációs hullám kezdete, amely hozzájárul majd a költségvetési hiány csökkentéséhez, de ez önmagában nem lesz elegendő. Az adótörvények módosításával a gazdaságot mintegy 4 milliárd dinárral tehermentesítik, de továbbra is mindenkinek takarékoskodnia kell – mondta Dinkić a hat adótörvény módosításának felterjesztésekor.

A szerb pénzügy nehéz helyzetben van, de nincs az összeomlás szélén. A munkanélküliséggel, a szürkegazdaság növekedésével, a cigaretta jövedéki adójának elmaradásával és a csökkenő kiskereskedelmi forgalommal magyarázta a pénzügyminiszter a tervezettnél magasabb költségvetési hiányt. Dinkić hozzátette, hogy a költségvetési kiadást 32 milliárd dinárral csökkentik, a hiány pedig már eléri a 78 milliárdot. (Szerbiai RTV)

Hamarosan módosítják a köztársasági költségvetést 

2013.05.24.

A szerbiai parlament pénteken folytatta a szerdán megszakított ülést a beterjesztett adótörvénycsomagról. A törvénycsomag része a vagyonadóról, a jogi személyek nyereségéről, a kötelező szociális járulékokról, a polgárok jövedelemadójáról, az adóeljárásról és adóadminisztrációról, valamint a jövedéki adóról szóló törvények módosítási javaslata.

Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter kijelentette: nem áll el attól a szándékától, hogy az ügyvédek, a magánfogorvosi és orvosi rendelők, a könyvelők, valamint a marketingszolgáltatást végző ügynökségek is a jövőben az áfa rendszerébe tartozzanak. Mint fogalmazott, Szerbiában igazságossá kell tenni az adózást, vagyis az adókötelesekkel, gazdasági erejükkel összhangban kell eljárni. A Szerb Haladó Párt tisztségviselője, Nebojša Stefanvić házelnök módosítási indítványában éppen e kategóriákat mentesítené az áfa rendszerétől.

A beterjesztett törvénycsomag a tervek szerint tehermentesíti a gazdaságot, elsősorban a kis- és a középvállalkozásokat. A mezőgazdaság és a vállalkozók érzékelik majd a leginkább a törvénymódosítás pozitív hatását, ugyanis 12 százalékról 10 százalékra csökkentenék a havibérekre számított adót, a jövedelmek adómentes részét pedig 8700 dinárról 11 ezer dinárra emelnék. A javaslat szerint a jövőben csupán egy űrlapra lesz szükség az összes adó és járulék kifizetéséhez. A kötelező szociális biztosításról szóló törvény módosítása értelmében 11 százalékról 13 százalékra emelnék az alkalmazottakat terhelő járulékrészt, míg a munkaadó továbbra is a havi bérek 24 százalékát fizetné be kötelező szociális biztosítás címén. Ennek alapján a nyugdíjalap bevétele az év végéig 15,4 milliárd dinárral emelkedne – mondta Dinkić.

A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy hamarosan módosítják a köztársasági költségvetést. Az év első négy hónapjában a költségvetési hiány jóval nagyobb volt a tervezettnél: a konszolidált 60 milliárd dinár, a köztársasági pedig 78 milliárd dinár, mondta Dinkić, hozzátéve, hogy az elsődleges tervek szerint szeptemberben módosítják a költségvetést, ugyanakkor nem kizárt, hogy ez még hamarabb meg fog történni. A kiadásokat nagyjából 32 milliárd dinárra kellene csökkenteni – derült ki a pénzügyminiszter beszámolójából. (Magyar Szó)

 

Az adótörvénycsomag nem érinti a polgárokat

2013.05.24.

A köztársasági parlament ma az adótörvény-javaslatokról vitázik. Mlađan Dinkić gazdasági miniszter felszólalásában elmondta, elképzelhető, hogy egy hónapon belül meghozzák a pótköltségvetést.

A szaktárca vezetője kiemelte, a költségvetési hiány az első négy hónapban jóval nagyobb a tervezettnél, és eléri a 78 milliárd dinárt. Dinkić a beterjesztett adótörvény-javaslatokat a büdzsé egyensúlyának visszaállításával indokolja. Szerinte azok növelik a bevételeket, de önmagában nem elegendőek. A jogszabály-javaslatok között szerepelnek olyanok is, amelyek enyhítik a gazdasági szereplők terheit, ami hozzájárulhat a szürkegazdaság visszaszorításához – fogalmazott Dinkić.

A képviselők ma egyébként a többi között az ingatlanadóra, a kötelező szociális biztosítási jogszabályra, valamint a nyereségi adótörvényre benyújtott módosítási indítványokról vitáznak. (B92)

 2013.05.24.

Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter tegnap kijelentette, az adótörvénycsomag, amelyről pénteken tárgyal a köztársasági parlament, egyetlenegy vonatkozásban sem érinti a polgárokat, kizárólag a községeket. Ezek vezetői a jövőben arra kényszerülnek majd, hogy racionálisabban osszák be a pénzt. Ha a köztársaság takarékoskodik, akkor ezt a községektől is elvárjuk – jelenetette ki Dinkić. Hozzátette, a köztársaság 30 milliárd dinárral csökkenti kiadásait, és az adótörvényeket úgy alakították ki, hogy a gazdaság 4 milliárd dinárral tehermentesüljön. (BETA)

Igazságosabb adórendszer (2013-05-20)

A szerb kormány elfogadta azokat az adómódosítási javaslatokat, amelyekkel a gazdaságot tehermentesítik. Főleg a vállalkozók és a kisebb cégek működését könnyítik. A kormányilletékesek kiemelték: az adózási rendszer reformja egy újabb lépés annak az irányába, hogy egy takarékosabb és hatékonyabb államot hozzanak létre. A tervek szerint a módosítások többek között a nyugdíjalap stabilabb pénzelését eredményezik. A reform által a rendszer igazságosabb lesz, mivel az adóteher a gazdasági résztvevők erejéhez idomul – állítja a kormány. (Vesti Online)

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok