Ugrás a tartalomra

Átadták a Dr. Zoran Đinđić-díjakat

Tegnap az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában szervezett ünnepségen rangos egyetemi díjakat adtak át a 2017/2018. tanévben elért eredményekért az arra érdemesülteknek.

A díjak kapcsán dr. Stevan Stankovski, az Újvidéki Egyetem tudományügyi rektorhelyettese hangsúlyozta: sok fiatal kutató pályázott a díjra. Az előző évekhez viszonyítva először kap díjat valaki, aki a társadalomtudományok terén jeleskedett. A természet- és orvostudományok terén könnyebb rangos nemzetközi folyóiratokban publikálni, mint a társadalomtudományok terén.

A fiatal tudós-kutatónak járó Dr. Zoran Đinđić Díjat dr. Veljko Jovanović, az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar rendkívüli egyetemi tanára kapta. Miroslava Odalović érdemelte ki a legjobb magiszteri diplomamunkáért járó díjat a Kant témájú munkájával, amelyet a Niši Egyetem Bölcsészettudományi Karán védett meg. A Dr. Zoran Đinđić Fiatal Tudós-kutató Különdíjjal dr. Marija Lesjakot, az Újvidéki Egyetem Természettudományi–Matematikai Karának rendkívüli tanárát tüntették ki. Az Újvidéki Egyetem legjobb egyetemi hallgatója díjat Miljana Bigović vette át, aki 10-es átlaggal fejezte be alapfokú akadémiai tanulmányait az Újvidéki Jogtudományi Karon.

A kitüntetettek nevében a díjakat dr. Veljko Jovanović tanár köszönte meg, aki pszichológusként az élet minőségét kutatja Szerbiában. Felsorolta, milyen okokból tud nehezen örülni a kapott díjnak. Elmondta, olyan országban élünk, amelyben minden 14. személy nem tudja kielégíteni a legalapvetőbb életszükségleteit, illetve abszolút szegénységben él. Az utóbbi években az ország a lakosság mintegy 10 százalékát veszítette el, az emberek más országokban próbálják a boldogságukat keresni. Ha ez így folytatódik, száz év múlva Szerbia nem fog létezni. A díjazott pszichológiatanár elmondta, az embereknek csak nagyon kis százaléka bízik meg az intézményekben. Ezenkívül mi azokhoz az országokhoz tartozunk, amelyekben az emberek legkevésbé örülnek, és legkevésbé tapasztalják egymás támogatását. Az emberek a tudományt a személyes karrierépítés és siker szolgálatába állítják, a tudósok és értelmiségiek pedig legtöbbször hallgatnak és szemet hunynak az igazságtalanság felett – mondta dr. Veljko Jovanović.

A kitüntetett dr. Marija Lesjak, aki elméleti munkájának gyakorlati alkalmazásával nyerte el a bírálóbizottság tetszését, elmondta a médiának, eddigi díjai koronájának tartja a dr. Zoran Đinđić nevét viselő díjat, amelyet az Újvidéki Egyetemtől és a tartományi képviselőháztól kapott, mint díjazott kutató. Az egyetemen szeretne továbbra is dolgozni.

– A tudományos kutatómunkában nem léteznek határok. Bármikor elmehetek és visszajöhetek, mindenütt nyitott ajtók várnak, nem érzem, hogy vesztes vagyok, mert Szerbiában dolgozom. A kutatómunka feltételei évről évre jobbak, habár még mindig sok mindenre lenne szükség – mondta Lesjak tanárnő.

– Tizenöt éve osztjuk ki a Dr. Zoran Đinđić Díját. Đinđić kormányfő tragikus körülmények között veszítette életét. Közülünk az egyik legjobbat veszítettük el. Az igazság, a munkának szenteltség, a tudományos alkotómunka Szerbia jövőjének záloga. A mai díjátadó ünnepségen a legjobbakat népszerűsítjük a munka, az alkotás és az igazság jegyében – mondta az újságíróknak dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár.

Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és a Tartományi Képviselőház más képviselői, dr. Stevan Stankovski, az Újvidéki Egyetem tudományügyi rektorhelyettese, dr. Sergej Ostojić, a Dr. Zoran Đinđić Alap Bizottságának elnöke és mások.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Bozsoki Valéria
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen