Ugrás a tartalomra

„Arra figyelünk, hogy ne növeljük tovább az államadósságot”

December 10-ig a köztársasági parlament elé kerül a 2015-re vonatkozó költségvetési javaslat, amely komoly megtakarításokat lát elő. A szociális juttatások azonban nem csökkennek, ahogyan az egészségügyi és az oktatási ellátás sem – jelentette be Aleksandar Vučić miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondása szerint néhány minisztérium jelentősen kisebb összeggel gazdálkodhat majd, akár 10-20 százalékkal is kevesebbel, mint eddig. Ezek közé tartozik például a védelmi, a mezőgazdasági, a közlekedési és a munkaügyi minisztérium. A kormány ilyen módon szeretné csökkenteni a költségvetési hiányt. Aleksandar Vučić: „A szociális juttatásokat nem csökkentjük, kivéve azokat, amelyek kapcsolatban vannak a fizetésekkel. Az oktatásügyben sem csökkentünk semmit, és az egészségügyben sem. Lényegében arra figyelünk, hogy a nagy projekteken ne spóroljunk. Arra viszont nagy hangsúlyt fektetünk, hogy az államgaranciát ne adjuk ki bárkinek, hanem azokkal a magán-, illetve közvállalatokkal kössünk szerződést, akikkel partnerségben állunk, akiknek megvannak az engedélyei. Arra figyelünk, hogy ne növeljük tovább az államadósságot. Ez a lényege a 2015-ös terveinknek.”

Vučić elmondása szerint a 2015-ös költségvetésnek komoly reformelemeket kell tartalmaznia, mivel ezzel kell megalapozni azt, hogy Szerbia 2016-ban jobb eredményeket érjen el. A miniszterelnök bejelentette, tartanak majd még egy ülést a miniszterekkel és a közvállalatok igazgatóval, hogy még egyszer átgondolják a büdzsé kiadási oldalát és a takarékoskodási lehetőséget. A megbeszélésen részt vesz majd az IMF szerbiai képviselője is.

Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke is azt hangsúlyozta, hogy az új büdzsé a takarékoskodásra alapszik, ugyanakkor fejlesztésekre is lesz lehetőség szerinte.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír