Ugrás a tartalomra

Április 26-ra írta ki a tartományi választásokat Pásztor István

Április 26-ra írta ki a tartományi választásokat Pásztor István, a tartományi Képviselőház elnöke kedden Újvidéken.

Az előzetes bejelentések szerint várhatóan ugyanazon a napon voksolhatunk a köztársasági, illetve az önkormányzati listákra is. A választással kapcsolatos aktivitások március negyedikén, azaz holnap kezdődnek meg.

Kiegyensúlyozott választási kampányt szeretne látni az elkövetkező hetekben Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke arra kérte a választópolgárokat, éljenek szavazati jogukkal és adják le voksaikat: „Azt gondolom, hogy mindenkinek az volna a jó, hogy ha a szavazás jogával, a választás jogával többen élnének. Azt gondolom, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy az általa képviselt értékrendet, az általa képviselt politikai elképzeléseket legyen valaki, aki képviseli a vajdasági parlamentben is.”

Pásztor szerint az elmúlt ciklusokban olyan tekintélyt vívott ki magának a vajdasági parlament, ami azt követeli meg, hogy a választási kampányban ennek a tekintélynek megfelelően járjanak el azok, akik versengenek a szavazópolgárok támogatásáért. A tartományi választásokra vonatkozó változások kapcsán elmondta, ezek a változások összhangban vannak azokkal a módosításokkal, amiket a köztársasági parlament elfogadott az országos, illetve az önkormányzati választásokra vonatkozóan: „Ezek a változtatások egyrészről azt célozzák, hogy a választási küszöb csökkentésével 5-ről 3 százalékra az váljon lehetségessé, hogy minél több politikai opció kerüljön be a képviselő testületekbe. Lehetőséget biztosítva a különböző elképzeléseknek a felmutatásához, prezentálásához.”

A nemek arányának tekintetében is jelentős változások történek. A nők kötelező részaránya a listákon 40 százalékra nőtt. Gondot jelentett az is, hogy az előző választásokon visszaéltek a kisebbségi listák nyújtotta lehetőségekkel. Pásztor elmondta, ebben a tekintetben is pontosításra került sor, így ezek a visszaélések is kevésbé lesznek lehetségesek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír