Ugrás a tartalomra

316 egyetemista írta ma alá az ösztöndíjszerződést

Ma írta alá a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjszerződését 264 elsőéves egyetemi és főiskolai hallgató, valamint 52 demonstrátori ösztöndíjas hallgató az újvidéki Európa Kollégium dísztermében.

Két hete költöztek be az első lakók az újvidéki Európa Kollégiumba. A diákok elégedettek a körülményekkel. Nagy lehetőségeket látnak az új diákotthonban. Úri Annamária, Zombor: “Hatalmas társasági kör van itt alakulóban pillanatnyilag. Ez mindenféleképp nagy előny az egyetemi élet során, ha az embernek sok az ismerőse, barátja, illetve sok különböző egyetemről való fiatallal tart kapcsolatot. Ez mindenképpen egy nagy előny.”

Visnyai Anikó, Szabadka: “Fontos az, hogy nem kell sokat fizetni. Szerintem az egyetemisták számára ez nagyon fontos. Mindemellett társaságban vagyunk, magyarokkal vagyunk körülvéve. Egy kis család, közösség fog kialakulni.”

Az ösztöndíjszerződések ünnepélyes aláírásakor Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke úgy fogalmazott, hogy az ösztöndíjprogram a vajdasági magyar értelmiségi réteg gazdagítását és frissítését szolgálja. Hozzátette, a vajdasági magyar közösségnek azért van jövője, mert nem csak szóban, hanem cselekedetekben is aggódik a közösségért. “Ezúton is szeretnék köszönetet mondani és gratulálni a szülőknek, továbbá a magyar kormánynak és mindazoknak, akik ötödik éve tartják talpon ezt az ösztöndíjprogramot. Azt gondolom, hogy ez a bizonyíték arra, ezen az eseten is lemérhető, hogy mi a különbség a szó és a cselekedet között.”

Hajnal Jenő a diákoknak sikeres tanévet kívánt. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke okleveleket adott át a 2014/2015-ös tanév legsikeresebb demonstrátorainak. Hajnal Jenő kiemelte, a kollégium lakói hivatástudattal és elszántsággal egy megfiatalodott közösség lehetőségét adják meg a vajdasági magyarságnak. “Most írtuk ki az Európa Kollégium újabb pályázatát, ahol a felsőévesek jelentkezhetnek majd. Nagyon bízunk abban, hogy mindaz a magyar fiatal, aki Újvidéken tanul bejut ide a kollégiumba. Együtt egy olyan közösséget tudnak majd alkotni, teremteni, amely nem csak a szállást tudja élvezni ebben a gyönyörű épületben, hanem a szakkollégiumi képzés rendszerével egy új, megújuló közösséget tud építeni.”

Pirityiné Szabó Judit szerint az ösztöndíjszerződések aláírása valóban egy ünnepi pillanat, hiszen ismét több száz fiatal csatlakozhatott a programhoz, akik így sikeresen tovább tudják folytatni a tanulmányaikat a szülőföldjükön. A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője az Európa Kollégiumról is beszélt. “A közösség egy új közösségi térrel gazdagodhatott. Ez a közösségi tér elsősorban a felsőoktatásban tanulókat tudja szolgálni. Azokat a fiatalokat, akik egy nehezebb utat választottak, itthon maradtak a szülőföldjükön, többségük szerb nyelven végzi a tanulmányait. Ezért is nagyon fontos, hogy ebben az új épületben, az Európa Kollégiumban, ahol egy szaknyelvi képzés is segíti a kezdeti nehézségeiket, magyar közösségben maradhatnak.”

Az ünnepi műsort és beszédeket követően az elsőévesek és demonstrátorok egy részével Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke írta alá a szerződéseket, a többiek a CMH iroda munkatársai segítségével hitelesíthették a dokumentumot.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen